Isabel Díaz Ayuso fitxa Ortega Cano

El torero, de 68 anys, està retirat de les places des del 2017

2 min
L'extorero Ortega Cano en una imatge d'arxiu / EFE

BarcelonaEl torero retirat José Ortega Cano serà un dels nou vocals del Centre d'Afers Taurins de la Comunitat de Madrid, segons ha anunciat el conseller de Justícia, Interior i Presidència del govern madrileny, Enrique López. José Ortega Cano, de 68 anys, és una de les principals figures del toreig dels anys vuitanta i noranta, ha remarcat en un comunicat el govern madrileny. La nota afegeix que, al llarg de la seva carrera, va aconseguir sortir fins a quatre vegades de la plaça de toros de Las Ventas de Madrid a coll. Retirat de les places definitivament el 2017, el matador murcià sempre ha mantingut la seva vinculació amb el món de la tauromàquia, tant com a ramader des de l'àmbit de la cria del toro brau, com com a apoderat, llançant joves promeses del toreig, com en el cas del jove noveller Álvaro Burdiel, que apodera actualment.

Ortega Cano també s'ha convertit en una destacada figura de la premsa rosa a Espanya els últims anys, sobretot després de casar-se amb Rocío Jurado l'any 1995. No obstant, el seu cas més destacat no han sigut les constants aparicions televisives de la seva família en una permanent batalla mediàtica sobre qüestions personals d'ell i del seu matrimoni passat i actual -amb Ana María Aldón-, sinó l'accident que va provocar el 2011 al poble sevillà de Castilblanco de los Arroyos. A les 23 hores del 28 de maig del 2011, va envair el sentit contrari de la carretera d'entrada a la població i va col·xocar amb un turisme que anava en sentit contrari. L'accident va provocar la mort del conductor, Carlos Parra. Dos anys després, Ortega Cano va ingressar a la presó de Zuera, a Saragossa, condemnat per homicidi imprudent a dos anys i sis mesos de reclusió. En el judici es va determinar que conduïa sota els efectes de l'alcohol.

El Centre d'Afers Taurins de la Comunitat de Madrid és un òrgan de gestió sense personalitat jurídica adscrit a la conselleria de Presidència, Justícia i Interior, que nomena els membres del consell d'administració per acord del Consell de Govern, a proposta del conseller titular del departament al qual estan adscrits. La presidència del consell d'administració del Centre d'Afers Taurins l'ostenta Enrique López, i el torero Miguel Abellán n'és el director gerent. De fet, Abellán va ser col·locat en aquest càrrec pel PP després que no aconseguís entrar al Congrés de Diputats a través de les llistes de Madrid, on Pablo Casado li va buscar un lloc.

L'altra incorporació a la institució és la periodista Raquel Sanz, "estretament vinculada al món del toro", que va deixar enrere la televisió per centrar-se en la comunicació d'empreses i personatges públics. Entre d'altres, la comunicació de la seva pròpia parella, el torero Víctor Barrio, amb qui va contraure matrimoni 18 mesos abans que el torero morís a conseqüència d'una cornada al tòrax. Actualment, Sanz és la cap de premsa del grup municipal popular a l'Ajuntament de Valladolid.

stats