Regne Unit

El príncep Enric es reuneix quasi una hora amb Carles III després de saber-se que el rei té càncer

El monarca manté la "bona forma habitual" un cop superada la primera sessió de tractament, segons la premsa britànica

4 min
El rei Carles III i la reina Camil·la, aquesta tarda, sortint de Clarence House, al centre de Londres, per anar al palau de Buckingham. És la primera imatge que s'ha vist del rei d'Anglaterra després que s'anunciés ahir que pateix un càncer.

LondresDivuit hores frenètiques per a la monarquia britànica. El príncep Enric s'ha trobat aquest dimarts a migdia amb el seu pare, el rei Carles III, a Clarence House, la residència privada del rei a Londres, a un centenar de metres del Palau de Buckingham. Enric hi ha anat immediatament després d'aterrar a l'aeroport de Heathrow procedent de Los Angeles i han parlat durant quasi una hora. Enric no veia el monarca des de feia nou mesos, durant els actes de la coronació. El príncep ha volat durant la nit des de Califòrnia, després que el rei Carles III li comuniqués ahir dilluns, amb una trucada telefònica, que té càncer.

Poc abans de dir-l'hi, el monarca també n'havia informat personalment el seu hereu, el príncep Guillem, i a mitja tarda les institucions del país i l'opinió pública britànica van haver d'entomar un veritable xoc quan es va fer pública la malaltia del cap de l'estat amb un comunicat oficial de la casa reial. Fa només disset mesos que Carles III, de 75 anys, regna, després d'haver esperat set dècades per ocupar el tron. I en fa només nou que va ser coronat al costat de Camil·la.

Els vehicles en què es desplaça el príncep Enric, sortint de l'aeroport de Heathrow.
El vehicle en què es desplaça el príncep Enric, aquest migdia a Heathrow.

El rei manté la "bona forma habitual" després de sotmetre's a la primera sessió del tractament, però continua "una mica frustrat" per l'impacte que el seu diagnòstic ha tingut en la resta de la família i al país, segons asseguren mitjans britànics. El rei ha passat aquesta nit a Clarence House, després d'haver completat la primera sessió del tractament a què periòdicament s'haurà de sotmetre durant un temps que, de moment, no s'ha especificat. Amb posterioritat a la trobada amb Enric, Carles III i la reina Camil·la s'han dirigit al Palau de Buckingham des d'on han agafat un helicòpter per volar a Sandringham, la finca del comtat de Norfolk, a l'est d'Anglaterra, on Carles passa tradicionalment els primers dos mesos de l'any, sempre que no hagi d'atendre altres obligacions.

L'arribada del duc de Sussex, que fa quatre anys va renunciar a la reialesa juntament amb la seva dona, Meghan Markle, ha disparat tota mena d'especulacions entre els comentaristes que segueixen els ets i uts de la casa reial britànica. I una de les més comentades és la possibilitat d'una reconciliació o, almenys, que la visita serveixi per alleujar les tensions familiars que s'han viscut, especialment entre els germans.

Una ambulància davant del palau de Buckingham a Londres, aquest dimarts.

En aquest sentit, la premsa britànica més entusiasta de la monarquia no perd l'ocasió de demostrar la seva misogínia i dispara contra Meghan Markle com a gran responsable del trencament d'una família que es vol presentar com a modèlica. Hugo Vickers, un dels molts autors de llibres sobre la monarquia, ha assegurat a les càmeres de Sky News que la precipitació dels esdeveniments podria funcionar com a "tònic". I Ingrid Seward, una altra biògrafa reial, ha assegurat que "sovint cal una malaltia, o la mort, per soldar aquestes relacions familiars tan complicades".

Quin és el veritable diagnòstic?

Però a banda d'especular sobre els efectes de la presència d'Enric a Londres, el gran afer que continua damunt de la taula, i que per ara no s'ha resolt, és quin és el tipus de càncer que pateix Carles III i quin pronòstic pot tenir. El palau de Buckingham no ho va voler especificar, en el comunicat emès ahir, escudant-se en la privacitat del pacient. En aquest sentit, però, el primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha revelat aquest dimarts al matí, en una entrevista amb la BBC, que la malaltia del monarca s'ha detectat en un "estadi inicial", fet que es considera tremendament positiu. Sunak també ha dit que tothom espera que el rei "rebi el tractament que necessita i es recuperi completament". El cap de govern ha indicat, igualment, que està "en contacte regular amb ell" i que continuarà comunicant-s'hi "amb normalitat". De fet, de moment, el rei només ha suspès la seva activitat pública, perquè en principi seguirà despatxant els seus afers habituals.

A partir de l'única informació concreta facilitada per les fonts oficials –que el càncer no és de pròstata i que s'ha detectat mentre el monarca es tractava d'una afectació benigna a l'òrgan–, el més lògic seria "assumir que és un càncer a la mateixa zona, i el més probable llavors seria un càncer de còlon", segons un especialista en investigació sobre el càncer consultat per l'ARA. El càncer de còlon és el quart tipus més freqüent i suposa el 14% de tots els càncers diagnosticats en homes de més de 75 anys al Regne Unit. Però la mateixa font assegura que "amb el secretisme que envolta el cas, és difícil de fer pronòstics" concrets. A la pràctica, podria ser qualsevol altre tipus de càncer. A l'edat del rei, el de bufeta i el de pulmó també són freqüents, encara que estan molt relacionats amb el tabac, i Carles III no ha sigut mai un gran fumador. De fet, sempre s'ha explicat que va provar les cigarretes amb 11 anys, a l'escola, i que des d'aleshores en va tenir prou.

stats