Entrebancs fiscals

Nova causa judicial contra Shakira: l'acusen de defraudar 6 milions d'euros més

La Fiscalia creu que la cantant va muntar un entramat societari per evadir impostos

2 min
La cantant colombiana als premis MTV d'enguany

BarcelonaSi s'hagués de representar la història vital de Shakira probablement tindria forma de muntanya russa. No fa ni dues setmanes que tocava el cel als premis MTV després de rebre el guardó Video Vanguard de MTV i de ser aclamada per una actuació espectacular que va durar més de 10 minuts. Pocs dies més tard, la baixada d'eufòria prenia embranzida quan va evidenciar que no té superada la seva relació amb Gerard Piqué amb la publicació de la cançó El jefe, on lamenta que el seu exsogre encara "no trepitgi sepultura". Però avui ha tocat fons: la Fiscalia ha acusat Shakira de defraudar també sis milions d'euros el 2018 a partir d'un "entramat societari".

A dos mesos d'iniciar el judici pel presumpte frau fiscal entre els anys 2012 i 2014, aquest dimarts la cantant de Beautiful liar ha rebut una nova causa judicial per haver esquivat el pagament de l'IRPF d'aquell exercici, que ascendeix a 5,3 milions d'euros. Paral·lelament, el ministeri públic també ha anunciat que l'artista ha comès un impagament de 773.000 d'euros d'impostos de patrimoni a l'Agència Tributària de Catalunya. La jugada fiscal s'hauria fet a través d'un "entramat societari" en paradisos fiscals com Luxemburg.

Per bé que aquesta segona causa està en una fase molt inicial, s'espera que sigui un entrebanc per a la defensa de la primera causa a què s'enfrontarà amb la Fiscalia el pròxim 20 de novembre. Per a aquesta ja demanen per a ella vuit anys de presó. La colombiana va rebutjar un pacte –la via més habitual per resoldre aquests afers–, de manera que la segona causa complica la seva situació processal. Per facilitar la declaració a la cantant, que actualment viu a Miami, el ministeri públic ha acceptat que Shakira declari a través d'una videoconferència. D'aquesta manera la cantant internacional tornaria a evitar la imatge d'entrar per la porta principal del jutjat com una ciutadana més, tal com ja va passar el 2019, quan va desobeir l'ordre de la magistrada i va decidir accedir a l'edifici judicial a través d'un pàrquing proper.

stats