Contracrònica

Concerts impossibles per amor a la música

Una associació sense ànim de lucre porta grups anglosaxons a Girona al marge dels circuits més comercials i massius

3 min
Els fundadors de l'associació Concerts Impossibles amb Ward Hayden & The Outliers. Assegut a terra Carles Portell, de genolls a la dreta de la foto Llorenç Juanola, i dret a la dreta de la foto Jordi Solé

GironaEls Concerts Impossibles van començar el 2013 i aleshores s’anomenaven Concerts Can Camps, prenent el nom de la finca de Corçà on se celebraven. “La inspiració va sorgir d’un amic que va venir a fer el primer concert i em va explicar que als EUA és habitual que els músics quedin a cases particulars per tocar”, explica Carles Portell, precursor dels Concerts Impossibles i que fa uns mesos va cristal·litzar amb la creació de l’associació que porta el mateix nom i que ell presideix. Gran aficionat a la música i en especial al gènere americana –basat en la música tradicional dels Estats Units com el folk, rock, country, blues o rockabilly–, Portell explica: “L’objectiu és portar a Girona grups de tot el món, al marge del circuit més comercial, desconeguts per la majoria del públic però que tenen molta qualitat i que si no fos per nosaltres serien impossibles a Girona perquè no els portaria ningú. Creiem que això és bo per a la ciutat i per a la seva promoció”. Per això, juntament amb Llorenç Juanola i el tècnic de so i copropietari dels estudis de gravació Music Lan, Jordi Solé, ha fundat aquesta associació que en l’actualitat té una cinquantena de socis. 

Theo Lawrence actuant a la sala La Diva de Girona

Concerts de proximitat amb els músics

“Normalment, els músics que venen de l'altra punta del món van a una sala, toquen i s’ha acabat. Nosaltres els intentem transmetre proximitat, que vegin que som un equip, els portem a veure la ciutat –explica Juanola–. Amb molts d’ells continuem tenint contacte, amb alguns hem acabat sent amics. Hem estat als EUA i alguns han fet 500 quilòmetres per venir-nos a saludar”. “O per convidar-nos a dormir a casa seva, ja que ells quan han estat aquí han dormit a casa nostra”, afegeix Portell. Diuen que els seus concerts ja comencen a ser coneguts per altres músics mitjançant el boca-orella i que ara ja es troben que reben correus de músics per venir a actuar a Girona.

Més d’una vegada, Portell ha anat als EUA a veure concerts i fer contactes. “Fa uns mesos vaig estar deu dies a Nashville i cada dia anava a un concert. I també vaig parlar amb alguns representants perquè ens avisin quan vinguin a Europa”, assenyala. El 2022 va anar a Nova Orleans a fer el mateix.

Luke Winslow-King actuant al terrat de l'Hotel Ultonia de Girona

Aquest any l’associació organitzarà cinc concerts –des del 2013 n’ha fet vint-i-un– i el pròxim serà dissabte vinent amb la cantant d’Alabama Hannah Aldridge i la seva banda en un concessionari de Fornells de la Selva. “Es crea un ambient molt maco, de cent o cent cinquanta persones, i moltes d’elles ja es coneixen i es troben quatre o cinc cops l’any amb motiu d’un concert”, diu el president de l’associació. Però l’objectiu no és créixer i organitzar cada vegada més concerts “perquè no tenim una sala ni l’obligació de muntar concerts cada setmana. Ho fem ben bé per amor a la música”, explica Portell, que recorda que l'associació és sense ànim de lucre. “El que ens fa sentir satisfets és rebre 50 missatges l’endemà dient que els va agradar molt i que els avisem quan en tornem a fer un altre. Aquest és el nostre retorn”. L’any passat en van organitzar dos i enguany els en queden tres.

stats