12/06/2024

Vaig néixer a Nador

2 min

«Vaig néixer en un poble de pagès, a Nador, ple de misèria i de camins de burro –m’explica–. Tenia 13 anys, era a col·legi però el meu cap ja pensava en l’altre costat del xarco. Tot el poble parla: ah, Fulanito marxa a Alemanya, ah, aquest ha comprat un viatge de patera… Érem 8 germans, vam venir tots… Al Marroc travessar l’Estret és el cel. Quan te mors vas al cel? Igual. Ja sabem: tenim la sanitat gratis. Ja sabem: anem a plorar a monges i Càritas, et donen menjar. Ja sabem: hi ha un pis de banc i hi anem a viure, són 3 o 4 anys gratis… Tot això allà no hi és. No és venir a fer calés. De moment aquestes coses gratis ja ho tens.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

»Et diré més, si demà Espanya diu: todos los emigrantes tendrán nacionalidad española, aquí no es queda ningú i el 80% se’n van a França, Alemanya, Bèlgica. Perquè allà hi ha més diners, més drets, més comoditats per fer estudiar la mainada… Però allà només pots estar-hi 3 mesos, i llavors venim aquí. El Marroc necessita Espanya i Espanya el Marroc, perquè allà hi ha una quantitat d’empreses espanyoles que espanta l’ànima, i aquí no hi ha mainada, i s’han de cobrir les places de jubilació, jo tinc 5 fills…

»Primer ho vaig passar malament, vaig anar a donar menjar als porcs a la Pera, després a collir pomes a Verges, llavores a un restaurant, a rentar plats, a la Bisbal, i encabat me’n vaig anar a la construcció fins al 99. Vaig estar a una empresa de jardineria i des del 2002 soc autònom, faig de tot, rego, però ara ens han tret l’aigua i no puc i m’he de buscar la vida fent trasllat de mobles, obres, pintar, munto teles metàl·liques.

»Jo sempre he pensat lo mateix: treballar, pagar els impostos i no fer mal a ningú. M’és igual que hi hagi franquistes, o Hassan. A vegades veus coses que fan emprenyar. Gent que no fot ni brot i cobren. Està molt bé, la democràcia, però hi ha massa llibertat. Aquesta gent d’extrema dreta no porten res de bo, només tenen la immigració a la boca, jo no els votaré pas mai, emperò de vegades… De vegades, una miqueta de raó… 

»Si un dia veig pintades de fora moros de merda o que han cremat 5 cotxes de moros a la Bisbal… Si arriba aquest extrem… El senyal és això. No vindran pas a matar-te. Primer et donen avís. Si cremen 5 cotxes de moros, què vol dir? Extrema dreta. Si pintades? Extrema dreta. Això què vol dir? Que hi ha mala llet. Ep, ojo! Activa les antenes! Les notícies ho amaguen, només diuen lo maco… Estic a l’aguait, caixa o faixa, me quedo o me’n vaig. Em pots dir tonto o intel·ligent, però tinc passaport espanyol i marroquí, tinc un peu aquí i un allà».

stats