Cinc ferits greus en els enfrontaments amb la policia a Hong Kong

Els manifestants pro democràcia tornen a bloquejar els accessos a l'aeroport

Hong Kong ha sigut les últimes hores un camp de batalla. La policia ha carregat contra els manifestants que han continuat amb les protestes antigovernamentals. Si ahir dissabte els activistes pro democràcia van desfilar pel centre de la ciutat, malgrat la prohibició oficial, aquest diumenge s'han centrat en l'aeroport internacional, com ja van fer a mitjans d'agost, per intentar aturar el trànsit aeri. La violència policial ha deixat cinc persones en estat molt greu i una trentena més amb ferides lleus, segons la cadena local RTHK, que cita fonts mèdiques. A més, una seixantena de manifestants han quedat detinguts.

El dia ha començat a l'antiga colònia britànica en un ambient escalfat per les imatges dels cops de porra de la policia que la nit anterior es van compartir a les xarxes. Els agents van entrar als vagons de metro de la ciutat i van carregar fortament mentre els passatgers, espantats i plorosos, els demanaven que paressin.

La companyia local de transport va decidir suspendre la línia que connecta la ciutat amb l'aeroport arran dels actes de vandalisme que va detectar. Alguns usuaris van intentar trencar les màquines expenedores dels bitllets i van pintar amb aerosols el mobiliari urbà i les parets de les estacions.

Amb tot, grups de manifestants han aconseguit arribar fins a les instal·lacions de l'aeroport internacional i han col·locat barricades que impedeixen l'accés a les terminals. No obstant això, no s'han notificat cancel·lacions de vols, tot i que, segons el diari local 'South China Morning Post', les protestes sí que estan tenint impacte en aquest aeròdrom, que és un autèntic nus al sud-est asiàtic.

Amnistia Internacional ha denunciat la duresa de l'actuació policial i ha afirmat que els agents han utilitzat esprai pebre als vagons contra els viatgers, que no tenien cap possibilitat de fugir ni de protegir-se. Per a l'ONG de defensa dels drets civils, aquestes tàctiques són "il·legals" i només aconsegueixen "tensionar" la situació. 

La crisi política a Hong Kong va esclatar al juny i ni el fet que el govern local retirés la polèmica llei d'extradició de sospitosos a la Xina continental ha calmat els ànims ni ha fet tornar els activistes pro democràcia a casa. De fet, milers de persones estan mobilitzades gairebé permanentment en una crisi que ja és el desafiament més gran en contra de la sobirania de l'executiu de Pequín, que ha fet diversos avisos que se li acaba la paciència per la rebel·lió hongkonguesa. 

Són cinc els punts bàsics que exigeixen els manifestants per cessar les mobilitzacions: la retirada definitiva del projecte de llei d'extradicions; la dimissió de la delegada del govern local, Carrie Lam; la investigació de la violència policial durant les manifestacions; la llibertat dels arrestats, i iniciar reformes democràtiques a l'excolònia britànica, que va retornar a sobirania xinesa el 1997.