HONDURAS

Detingut un empresari per la mort de Berta Cáceres

Quan es complien dos anys del seu assassinat a sang freda, la policia d’Hondures va detenir divendres al vespre el presumpte autor intel·lectual de la mort de l’activista mediambiental Berta Cáceres. El novè detingut per aquest cas és Roberto Castillo, que quan Cáceres va ser assassinada era president executiu de l’empresa energètica que construïa la presa contra la qual Càceres lluitava: Desarrollos Energéticos SA (DESA).

Just a la mitjanit del 3 de març del 2016 dos homes van obrir a puntades de peu la porta de la casa de Berta Cáceres a La Esperanza, el seu petit poble hondureny. Un d’ells va obrir la porta de l’habitació i va disparar sis vegades contra l’activista, que va morir poc després.

Segons l’Agència Tècnica d’Investigació Criminal d’Hondures, Castillo hauria sigut l’encarregat de facilitar els recursos logístics a un dels autors materials de l’assassinat de Berta Cáceres, que es compta entre els altres vuit detinguts fins ara per aquest cas. Entre ells hi ha també un altre suposat autor intel·lectual de l’assassinat, altres empleats de DESA, presumptes assassins a sou i membres de l’exèrcit hondureny.

En un comunicat, l’empresa hidroelèctrica DESA va negar de nou la seva participació en el crim i va assegurar que Castillo és “innocent”, i va atribuir les detencions dels seus directius i empleats a “la pressió internacional i les campanyes de difamació que diverses ONG han fet contra l’empresa”.

L’empresari Roberto Castillo va ser detingut aquest divendres a l’aeroport Ramón Villeda Morales de San Pedro Sula, al nord d’Hondures, quan pel que sembla volia sortir del país.

Les autoritats d’Hondures asseguren que el nou detingut va ajudar a planificar l’assassinat de l’activista, que havia protagonitzat la protesta popular contra una presa que la seva empresa hidroelèctrica estava impulsant.

La detenció va coincidir amb noves manifestacions amb motiu del segon aniversari de l’assassinat. Desenes d’activistes es van concentrar davant de les oficines del fiscal a la capital per exigir la detenció d’altres empresaris locals més destacats que asseguren que estan relacionats amb el delicte.

Drets indígenes

Berta Cáceres, de 43 anys en el moment de la seva mort, havia guanyat el prestigiós premi mediambiental Goldman per la seva tasca en defensa dels recursos naturals i les comunitats indígenes del seu país. La seva família denuncia que durant mesos va rebre amenaces de mort de policies, polítics i empresaris energètics pel seu activisme.

Hondures ha patit enfrontaments repetits de poblacions indígenes contra operacions mineres i hidroelèctriques. El president del país, Juan Orlando Hernández, que va guanyar la reelecció al desembre en una votació que ha rebut acusacions de fraudulenta, ha promogut precisament la inversió en aquests sectors.