Deu morts en un tiroteig en un institut de Texas

La policia assegura que nou de les víctimes són estudiants i que ha detingut l'atacant

Deu persones persones han mort i unes dotze han resultat ferides aquest divendres en un tiroteig en un institut de Texas, quan tan sols fa tres mesos de la massacre de l'institut de Parkland, a Florida. La nova matança torna a sacsejar el debat sobre l'accés a les armes als Estats Units.

"Hi ha moltes víctimes mortals, entre vuit i deu. La majoria són estudiants. Una persona està en custòdia i a un segon detingut se'l considera persona d'interès. Es creu que tots dos són estudiants de l'escola", ha explicat el xèrif de la ciutat, Ed González, als periodistes. Més tard, les forces de seguretat ha confirmat deu víctimes mortals: nou estudiants i un professor.

El Districte Escolar de Santa Fe, a uns 48 quilòmetres al sud-est de Houston, ha informat fa unes hores del tiroteig. González, des de Twitter, ja havia explicat que u n sospitós estava en custòdia  i un altre estava detingut.

L'atacant ha obert foc a l'institut a les 7.45 del matí, quan les classes estaven a punt de començar, i ha ferit el guàrdia armat del centre escolar, segons ha informat Joe Giusti, comissari del comtat de Galveston. La policia ha identificat el sospitós com a Dimitrios Pagourtzis, un estudiant de 17 anys. El noi anava armat amb un rifle d'assalt AR-15 –com l'utilitzat per altres autors d'aquest tipus de massacres–, una escopeta i una pistola.

Dakota Shrader, una alumna de 16 anys del centre, ha explicat al diari 'Houston Chronicle' que quan ha sentit les alarmes ha pensat que es tractava s'un simulacre d'incendi normal. Els estudiants es dirigien a una zona de gespa quan s'han sentit trets i crits de "Correu, correu". La noia ha buscat refugi i ha trucat de seguida a la seva mare.

"No m'agrada com s'està tornant el món. En cada tiroteig en una escola, nens innocents moren. Cap família hauria de patir això", ha dit.

El centre escolar ha sigut evacuat immediatament i la policia encara està buscant si hi ha armes i explosius.

22 tirotejos en cinc mesos

Aquest és el tercer tiroteig en un centre escolar dels últims set dies als Estats Units, i el número 22 des de l'inici del 2018. Entre els ferits hi havia almenys un agent de policia.

Raúl Reyes, portaveu del departament mèdic de la Universitat de Texas a Galveston, ha informat que almenys un pacient havia sigut traslladat a l'hospital i un altre estava en ruta amb helicòpter. Més tard ha elevat la xifra a una dotzena.

El president nord-americà, Donald Trump, ha tuitejat sobre el tiroteig i ha afirmat que les primeres informacions "no semblaven bones". Més tard ha donat el seu suport als pares, mestres i alumnes de l'institut de Santa Fe i ha afegit que el seu govern farà els passos necessaris "per protegir els estudiants". "Això fa massa temps que passa al nostre país. Massa anys, massa dècades. Lamentem la pèrdua de vides".

L'institut de Santa Fe tenia previst fer demà la cerimònia de graduació i festa de final de curs.

Més continguts de