tensió UE-Rússia

Escàndol a Alemanya per l'efusiva abraçada de Schroeder i Putin

L'excanceller, ara directiu de Gazprom, va celebrar dilluns el seu aniversari amb el president rus a Sant Petersburg, en plena crisi d'Ucraïna

El govern i els mitjans de comunicació alemanys s'han distanciat de l'excanceller Gerhard Schroeder, després que es publiquessin unes fotografies de dilluns a la nit, abraçant-se al president rus, Vladímir Putin. Schroeder era a Sant Petersburg per celebrar el seu aniversari. En plena tensió entre la UE i Moscou pel pols a Ucraïna, les imatges de l'ara conseller de Gazprom, el gegant energètic rus, resulten molt incòmodes.

"Ell no representa el govern alemany" ha dit un portaveu de Berlín. "Ha de quedar clar per a tots que el senyor Schroeder va deixar la política activa fa algun temps". La imatge evidencia les dificultats de l'executiu d'Angela Merkel, en un país que depèn en gran mesura de Rússia per al subministrament de gas natural rus, i que ha estat intentant rebaixar les tensions, mentre Europa imposava sancions econòmiques contra alts càrrecs del Kremlin.

Schroeder, canceller entre 1998-2005 per al partit socialdemòcrata (SPD), ha estat criticat abans per les seves estretes relacions amb Putin. Schroeder en deixar el càrrec es va convertir en president de la junta d'una empresa participada del gasoducte rus -alemany de Gazprom.

La premsa no ha estalviat crítiques. "Schroeder celebra el seu aniversari amb Putin i fa semblar absurda la política exterior d'Alemanya", escriu Roland Nelles al setmanari 'Der Spiegel', un dels primers a publicar les imatges. "L'ex canceller s'equivoca en pensar que pot continuar, com si res hagués passat. El govern alemany, al qual pertany el seu partit, està fent tot el possible en aquest moment per frenar el seu amic Vladimir i les seves ànsies de poder . En moments com aquest un ex líder del govern alemany hauria de mantenir la distància".

Heiner Bremer , corresponsal polític de la cadena de notícies N -TV d'Alemanya, també ha criticat l'excanceller. "Això demostra Schroeder no té instints i no té sensibilitat, per a una reunió d'aquest tipus en un moment en què Putin ha annexionat Crimea i està intentant redibuixar les fronteres d'Europa de l' Est. Ha perdut tota la credibilitat".

El 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' en la mateixa línia, afegeix que l'SPD alemany es va quedar sense paraules davant les imatges. "Hi ha alguna cosa macabre per a fotos d'un Schroeder somrient mentre abraça al seu amic Vladimir, mentre soldats alemanys són ostatges dels fanàtics admiradors de Putin", escriu Thomas Holl, referint-se als observadors de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, segrestats a Sloviansk.