Israel intercepta el primer vaixell de la Flotilla que portava provisions a Gaza

Els altres dos vaixells de la flota segueixen rumb a Gaza, encara lluny de la costa

La marina israeliana ha interceptat aquest diumenge el vaixell 'Al Awda', de l'anomenada Flotilla de la Llibertat, formada per tres naus amb activistes de diversos països, incloent-hi Espanya, que intentava trencar el bloqueig marítim de la franja de Gaza .

L''Al Awda' ('La Tornada', en àrab) va ser interceptat a unes 49 milles nàutiques de la costa de Gaza, després de ser advertit per ràdio que havia "entrat en aigües bloquejades" i que, si no virava, seria "abordat", va explicar Sandra Barrilaro, portaveu de l'organització Rumb a Gaza, organitzadora de la Flotilla.

Segons ha explicat en un comunicat l'organització aquest dilluns, dues persones de l'Awda han estat alliberades, però la majoria de la tripulació i els participants segueixen detinguts il·legalment a la presó de Givon. "Estem molt preocupats per la seva seguretat i benestar ja que no tenim cap contacte des de les dues de la tarda. Continuem exigint que el nostre vaixell i els subministraments mèdics a bord es lliurin als seus destinataris legítims, la població civil palestina a Gaza", diu el text.

Ajuda humanitària

El vaixell interceptat transporta 22 persones de 16 països i una càrrega valorada en 10.000 euros que consisteix en subministraments mèdics d'urgències, "coses bàsiques com gases, sutures i analgèsics", va explicar a Efe una de les activistes, Lucía Mazarrasa, a bord de l''A l'Awda'. El vaixell enarbora bandera noruega i pretenia ser un regal per als pescadors de Gaza.

Per experiències anteriors, els viatgers suposaven que serien interceptats per la marina israeliana abans d'arribar a la costa. Cada estiu, l a Flotilla pretén amb aquesta campanya cridar l'atenció internacional sobre el bloqueig que pateix Gaza per part d'Israel des que el moviment islamista palestí Hamàs va prendre el poder a la franja en 2007, després de desallotjar les forces vinculades al moviment nacionalista Al-Fatah, que lidera el president palestí, Mahmud Abbas.

Les embarcacions van salpar d'Escandinàvia a mitjans de maig i des de llavors s'han detingut a 28 ports per exigir que Israel posi fi al bloqueig de dotze anys de Gaza i obri el seu port .