Kim Jong-un ha executat aquest any 15 alts funcionaris i quatre músics

El règim nord-coreà els acusava de dissidència i espionatge, segons Corea del Sud

Els serveis d'intel·ligència sud-coreans han assegurat avui que el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha executat des que va començar l'any 15 alts càrrecs del seu govern i quatre músics d'una de les principals bandes del país.

El líder nord-coreà hauria ordenat les execucions dels alts funcionaris del règim per expressar opinions diferents a la seva i als artistes per espionatge, segons ha assegurat un representant del Comitè d'Intel·ligència del Parlament després de ser informat pel Servei Nacional d'Intel·ligència (NIS) de Seül.

Entre els funcionaris suposadament ajusticiats per Kim Jong-un destaca un viceministre de Boscos, Rim EOB-sung, al qual se li hauria donat mort al gener després que es queixés pel pla de reforestació proposat pel govern del país, sempre segons la versió del NIS recollida per l'agència Yonhap.

Un mes més tard, al febrer, Kim hauria ordenat la mort d'un vicepresident de la Comissió de Planificació de l'Estat el nom no s'ha revelat, ha indicat el diputat sud-coreà Shin kyeong-min, del partit opositor NAPD, després de la seva reunió amb els representants d'intel·ligència.

El delicte d'aquest altre alt funcionari nord-coreà, segons la informació difosa pel NIS, va ser haver suggerit idees diferents a la plantejada en un primer moment sobre el disseny d'un gran edifici dedicat a la ciència i la tecnologia a les ribes del riu Taedong que banya la capital, Pyongyang.

"Quan hi ha algun tipus de desacord amb ell, Kim Jong-un el considera un desafiament a la seva autoritat, pel que ha executat als 15 alts càrrecs a manera d'exemple", va assegurar el representant del Comitè d'Intel·ligència del Parlament de Seül.

A més, ha afegit, el líder nord-coreà "controla estrictament als oficials de l'Exèrcit donant-los ordres urgents i, si no li fan cas, els degrada en el seu rang i més tard els restitueix".

Els serveis d'intel·ligència sud-coreans també van divulgar que els cinc músics suposadament executats pertanyien a la famosa orquestra Unhasu (Galàxia en coreà) i se'ls va donar mort al mes de març per càrrecs d'espionatge.

A l'agost de 2013 va adquirir una gran rellevància la notícia de la suposada execució de la cantant d'aquesta banda, Hyon Song-wol, considerada exnòvia del dictador nord-coreà, però a l'any següent es va comprovar que la informació era falsa quan l'artista va aparèixer en públic.