ÀFRICA

L'ONU acusa el govern de Burundi de crims contra la humanitat

Una comissió insta el tribunal de l'Haia a obrir una investigació per poder jutjar les matances

Una comissió e l'ONU ha confirmat aquest dilluns que des de l'abril del 2015 a Burundi "s'han comès crims de lesa humanitat" i ha demanat al Tribunal Penal Internacional (CPI) que obri una investigació per poder jutjar els responsables com més aviat millor. Segons l'informe, presentat a Ginebra, al petit país africà s'han practicat " execucions extrajudicials, detencions arbitràries, desaparicions forçades, tortures i tractes cruels i violència sexual" des que fa dos anys l'anunci del president Pierre Nkurunziza que optava a un inconstitucional tercer mandat va provocar la mort d'entre 500 i 2.000 persones i un conflicte amb tints ètnics.

Sobre el paper del president Nkurunziza, s'afirma que "les grans decisions, incloses aquelles que desencadenen greus violacions dels drets humans, no són preses pel govern, sinó pel president de la república, envoltat d'un cercle restringit de generals".

Entre aquests "generals" hi hauria el ministre de la Seguretat Pública, l'administrador general del servei nacional d'intel·ligència, el cap de gabinet a càrrec de la policia a la Presidència, el responsable del gabinet civil i el secretari general del partit de govern.

En un informe que la comissió presentarà en les pròximes setmanes al Consell de Drets Humans de l'ONU s'estableix amb claredat que la majoria de les greus violacions dels drets humans van ser perpetrades per "membres del servei nacional de intel·ligència, la policia i l'exèrcit" i s'assenyala com a responsable la lliga de joventuts del partit de Nkurunziza, coneguts comunament com els 'Imbonerakure', així com a  grups armats opositors, tot i que en un grau molt inferior respecte als que s'identifiquen en el cas de les forces governamentals i l'aparell estatal.La comissió de l'ONU, dirigida pel jurista algerià Fatsah Ouguergouz, no ha rebut cap tipus de cooperació del govern de Burundi per a la investigació i es va trobar la frontera barrada.  Per aquesta raó els comissionats van viatjar a Uganda, la República Democràtica del Congo, Ruanda i Tanzània, on es van reunir amb refugiats burundesos, a més de trobar-se amb 500 víctimes i testimonis d'atrocitats .

Sobre els crims de guerra, la comissió enumera en el seu informe una sèrie d'atacs contra "una població majoritàriament civil composta d'opositors al govern o de persones percebudes com a tals".
Com a responsables, se cita persones del "més alt nivell de l'estat, oficials superiors i agents del servei nacional d'intel·ligència, de la policia, de l'exèrcit i dels 'Imbonerakure'".

Juntament amb l'informe, els comissionats van elaborar una llista de presumptes responsables de crims contra la humanitat, acompanyada d'informació detallada dels casos en què haurien participat.  No obstant això, la identitat dels implicats es manté en reserva per respecte al principi de presumpció d'innocència.

Burundi deixa el TPI

Nkurunziza va tornar a guanyar la presidència en unes eleccions convocades a finals de juliol del 2015, boicotejades per la majoria dels partits de l'oposició, que consideren que es tractaven d'uns comicis fraudulents perquè la Constitució limita a dos els mandats presidencials. No obstant, Nkurunziza justificava la seva decisió perquè el 2005 havia estat triat pel Parlament i no per sufragi.