L’oposició demana a Al-Assad que alliberi dones i nens

El mediador de l’ONU per a Síria, Staffan de Mistura, va donar ahir per obertes oficialment les converses de pau després de reunir-se amb membres de l’oposició siriana i d’haver mantingut també una reunió preparatòria oficial durant el cap de setmana amb representants del govern sirià.

De Mistura va emplaçar els líders de les principals potències implicades en el conflicte a iniciar immediatament el diàleg que permeti posar en pràctica un alto el foc. Mentrestant, sobre el terreny, les forces de Baixar al-Assad, amb el suport dels avions russos, llançaven una gran ofensiva sobre Alep. Segons l’Observatori Sirià dels Drets Humans, l’ofensiva governamental va aconseguir capturar una zona muntanyosa pròxima a Alep, cosa que posa en perill la ruta d’abastiment dels opositors que controlen la ciutat.

De Mistura va recordar el compromís de les potències implicades (EUA, Turquia, els països del Golf, Rússia i l’Iran) de treballar per un alto el foc tan bon punt es posessin en marxa les converses de pau. El grup té programada una reunió a Munic per a l’11 de febrer.

El negociador de l’ONU va escoltar ahir les demandes dels opositors sirians, que passen principalment per mesures humanitàries com l’alliberament de les dones i nens empresonats pel règim. De Mistura va advertir el règim de Baixar al-Assad que fer efectiu aquest alliberament “donaria un bon senyal”. L’oposició demana, a més, el cessament dels bombardejos tant del govern sirià com de Rússia contra àrees civils i que es permeti l’entrada d’ajuda humanitària a les zones sota setge. “Sentim que tenen un argument fort perquè és la veu del poble sirià la que demana aquestes coses”, va dir De Mistura.

El mediador de l’ONU va assegurar que havia vist en els opositors la voluntat que les negociacions siguin exitoses, “però també insisteixen que el poble sirià mereix veure fets sobre el terreny, com la reducció de la violència, també en el cas dels detinguts i de les zones sota setge”. El portaveu de l’aliança opositora siriana va advertir que espera una resposta avui dimarts a les seves demandes.