Més de la meitat dels francesos veuen l'islam com "una amenaça"

Ho revela una enquesta de la prestigiosa institució Science Po, que també indica com creix la desconfiança cap als immigrants i la política a França després dels atemptats jihadistes que van sacsejar el país

La desconfiança a França cap a l'islam, els immigrants i la classe política no deixa de créixer, un fenomen que ha augmentat especialment després dels atemptats jihadistes del passat gener, segons revela una enquesta difosa aquest dijous. El sondeig, realitzat pel centre d'investigacions de la prestigiosa institució Sciences Po (Cevipof) evidència que el 56% dels francesos veuen l'islam com "una amenaça", mentre que el 69% entén que "hi ha massa immigrants" al país, una xifra que ha crescut 20 punts percentuals en poc més de cinc anys.

Gairebé un de cada tres creu que els francesos musulmans "no són com la resta de francesos", un percentatge similar als que defensen que els radicals "no són només una minoria" entre els musulmans que viuen al país. La pròpia noció d'islam conté un significat negatiu per a un 69% de les 1.524 persones enquestades entre el 26 de gener i el 4 de febrer, en aquest baròmetre anual que realitza Cevipof sobre la confiança dels francesos.

Malparat surt també l'exercici de la política, que suscita en els francesos majoritàriament sentiments com "desconfiança" (un 40%), "fàstic" (un 25%), o "avorriment" (un 11%). Només un de cada tres es declara optimista sobre el futur, mentre que el 85% dels enquestats pensen que els responsables polítics "no es preocupen de la seva situació".

No obstant això, en la línia que han apuntat anteriors sondejos, la imatge del president francès, François Hollande, i del primer ministre, Manuel Valls, experimenta una lleugera millora després dels atemptats de gener, en què van morir 18 persones en tres dies a mans dels jihadistes Said i Cherif Kouachi i Amedy Coulibaly.