Internacional 08/04/2020

L'OMS a Europa alerta que "no és el moment de relaxar mesures" sinó de reforçar-les

La UE canvia de política i recomana ara l'ús de mascaretes per a tota la població

Sònia Sánchez
3 min
Personal sanitari a les portes d'Ifema, on hi ha l'hospital de campanya pel coronavirus

Barcelona"No és el moment de relaxar mesures, sinó de duplicar o triplicar els esforços" per combatre la pandèmia del coronavirus al continent europeu. Aquesta és l'advertència que ha fet aquest dimecres el cap de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Hans Kluge, en una roda de premsa aquest matí en què ha insistit que "no s'ha d'abaixar la guàrdia".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant la previsió de diversos països europeus, com Àustria i Dinamarca, d'aixecar els confinaments la setmana que ve i el debat sobre aquest mateix pas en altres estats com Espanya, els responsables a Europa de l'organisme internacional de la salut han decidit fer una crida per mantenir estrictes les mesures de restricció.

Tot i que l'OMS continua recomanant l'ús de mascaretes només per al personal sanitari, els malalts i els seus cuidadors, la Unió Europea, a través del seu Centre per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), ha canviat aquest dimecres de política i ha optat ara per recomanar-ne l'ús per a tota la població.

Empesa potser per les experiències exitoses de països com la República Txeca, que ha fet obligatòria la mascareta per a tothom que surt al carrer, ara l'ECDC diu que "l'ús de mascaretes en públic pot servir com a forma de control per reduir la propagació de la infecció" i que la seva extensió a tota la comunitat "s'hauria de considerar, especialment al visitar espais plens de gent o tancats com supermercats, tendes, centres comercials o transport públic".

Amb tot, deixa clar que és una mesura "complementària" que no pot substituir d'altres com la distància social o el rentat de mans i manté que quan hi hagi escassetat de mascaretes sanitàries sempre s'ha de prioritzar el personal mèdic i en aquest cas apunta la possibilitat que la població utilitzi mascaretes no sanitàries fetes de tela.

Dos terceres parts dels infectats a Europa són homes

Segons dades de l'OMS a Europa, el 40% dels casos registrats a Europa requereixen hospitalització i el 5% van a parar a les unitats de cures intensives. Fins a dues terceres parts dels malalts són homes i el 95% tenen més de 60 anys, segons dades facilitades per Kluge.

Els responsables europeus de l'OMS insisteixen que "estem en una nova fase", però diuen que "no és la d'aixecar-ho tot per tornar a la normalitat", sinó que "aquesta és la nova normalitat".

Amb la meitat dels casos de covid-19 del món i fins a dues terceres parts de les morts, Europa continua a l'epicentre de la pandèmia malgrat que el país amb més contagis ara sigui ja els Estats Units. Kluge ha destacat l'alt nivell de letalitat en alguns països europeus, que supera el d'altres parts del món, com Espanya, Itàlia, França, Regne Unit però també Turquia. A més, ha alertat del ràpid ascens de les dades tant a Turquia com a Bèlgica, Noruega i també Suècia, un país que encara no ha decretat el confinament de la població.

El cap de la missió de l'OMS a Espanya lloa la resposta al país

El cas d'Espanya s'ha debatut àmpliament en la roda de premsa, com a exemple de "l'enorme rapidesa amb què s'estén aquest virus", cosa que reclama extremar encara les precaucions. "A Espanya a finals de gener només tenien un parell de casos importats i dues setmanes després, el 7 de març, ja tenien casos a totes les regions i diversos focus de transmissió", ha explicat Bruce Aylward, conseller del director general de l'OMS a Europa i cap de la missió de l'OMS que ha visitat Espanya.

Preguntat per les crítiques al govern espanyol, acusat d'haver dictat mesures dràstiques massa tard i de permetre esdeveniments massius a principis de març, Aylward ha respost que és "difícil saber per què les xifres van explotar" i determinar en cada moment "quines mesures són correctes i quines no".

"Estem enmig d'una guerra, hem d'acceptar que estem en una situació de guerra i hem de fer tot el possible per salvar vides i reduir la transmissió", ha afirmat el metge canadenc, que en general ha lloat l'actuació de les autoritats espanyoles i ha qualificat la seva resposta a la pandèmia d'"heroica".

stats