Internacional 14/11/2015

Tres detinguts a Bèlgica en relació als atacs de París

Almenys 129 morts i 352 ferits en els múltiples atacs d'aquest divendres a la nit, que ha reivindicat l'Estat Islàmic. Set dels terroristes han mort, segons informa el fiscal de París

Júlia Manresa / Elena Freixa
5 min

París / BarcelonaLa Fiscalia francesa ha confirmat la detenció de tres individus en un control de carretera a Bèlgica relacionats amb els atemptats de París. Un dels detinguts, de nacionalitat francesa i resident a la regió de Brussel·les, havia llogat a Bèlgica el Volkswagen Polo que els atacants van abandonar davant de la sala de festes Bataclan. Aquests tres homes detinguts no eren coneguts pels serveis de seguretat francesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Fiscalia francesa ha assegurat que els set assaltants portaven tots el mateix tipus de cinturó explosiu. En total, hi ha tres grups de terroristes implicats en els atacs de París. Un dels jihadistes que van entrar al Bataclan ha estat identificat per la Fiscalia francesa: es tracta d'un home nascut el 1985 a França, que estava fitxat per delictes comuns però que no havia estat a la presó, tot i que formava part d'una llista de radicals.

La massacre terrorista de París és obra de l'Estat Islàmic. El grup n'ha reivindicat l'autoria en un comunicat oficial, en què avisa que aquest acte és només "l'inici de la tempesta". Almenys 129 morts i 352 ferits atesos pels hospitals de París, 99 dels quals estan crítics, és el balanç esfereïdor dels atacs en cadena d'aquest divendres a la nit al centre de la capital francesa. El president de França, François Hollande, ha qualificat els fets "d'acte de guerra" i ha promès contundència.

El centre de París s'ha llevat amb sorolls de sirenes i en ple estat d'emergència decretat després d'un atemptat terrorista sense precedents a Europa. Ha estat un atac múltiple coordinat en sis punts diferents de la capital francesa. Les autoritats confirmen que vuit terroristes han mort durant l'operació policial però també durant els atacs, ja que set s'han immolat segons explica la policia francesa.

Les forces de seguretat han trobat a la rodalia de l'estadi Saint-Denis, el passaport sirià d'un individu nascut el 1990, que no era conegut pels serveis de seguretat francesos.

Hollande ha atribuït l'autoria de l'atac a l'Estat Islàmic abans que el mateix grup ho confirmés més tard. "Ha estat un acte de guerra preparat de l'exterior amb complicitat de l'interior del país", ha dit en una compareixença aquest matí. Ha promès la persecució dels culpables tant a dins com a fora de les fronteres del país.

París en xoc

La por i la consternació

La tensió és màxima a la ciutat i els parisencs es lleven amb imatges dramàtiques. Les autoritats franceses encara aconsellen als ciutadans no sortir de casa o restringir els moviments al màxim, i ni universitats, ni museus, ni botigues, ni mercats han obert aquest dissabte. Estan tancades atraccions turístiques com el Louvre, la Torre Eiffel i el parc temàtic Disneyland París. El president Hollande, que ha decretat tres dies de dol a França, es planteja també declarar el toc de queda a la regió de París.

Els centres comercials i moltes botigues de la ciutat, que han obert fins al migdia, han decidit tancar la resta de la jornada. Les principals sales de cinema també han cancel·lat les sessions d'aquesta tarda per l'atemptat.

Les autoritats franceses han prohibit qualsevol manifestació al carrer a París fins dijous que ve, en el marc de l'estat d'emergència, segons ha confirmat el departament d'Interior.

Els 1.500 soldats desplegats aquesta nit per la ciutat busquen encara sospitosos, per la qual cosa les autoritats podrien escorcollar cases o "prendre mesures per controlar la premsa" si ho consideren necessari.

Facebook ha posat en marxa una eina en què els usuaris poden publicar amb només un clic que estan il·lesos després dels atemptats i tranquil·litzar familiars i amics.

Els dos districtes que han patit l'atac, el desè i onzè, envolten la plaça de la República, una zona plena de restaurants i amb molta vida nocturna, especialment en un divendres al vespre. El barri era ple de gent a l'hora en què van començar els tirotejos. La corresponsal de l'ARA relata en primera persona com va viure l'atac a la rodalia mentre sopava en un restaurant.

Atemptats en cadena

Set atacs, més de 120 morts

En total han estat set atacs en diferents llocs, el principal a l'auditori de concerts Bataclan, on hi havia unes 1.500 persones en un concert del grup Eagles of Death Metal. Fonts oficials de l'Ajuntament de París i testimonis d'alguns supervivents han afirmat que diversos homes armats i amb cinturons explosius van entrar al concert, on van prendre ostatges i van començar a disparar al mateix temps que tenien lloc dos tirotejos més i un atac suïcida als voltants de l'Estadi de França, a Saint-Denis. A l'estadi, on es jugava un partit entre les seleccions francesa i alemanya, hi havia més d'un miler dels voluntaris de l'accident aeri de Germanwings que hi havien estat convidats per Lufthansa.

Les investigacions policials estan en marxa per esclarir els detalls de com van desenvolupar-se els atemptats. La primera hipòtesi que ha transcendit és que els atacs van començar a la rodalia de l'Estadi de França a Saint-Denis i 40 minuts més tard va començar l'atac a la sala Bataclan.

"Hem pogut escapar per una porta just al costat de l'escenari i hem estat dues hores unes 25 persones tancades en una habitació", deia a France 24 una supervivent de l'atac al Bataclan, la sala de concerts on es calcula que hi ha hagut uns 85 morts. "Sentíem com la gent era torturada a la sala", deia la mateixa supervivent.

Entre les víctimes que hi havia al concert, s'ha confirmat la mort de l'espanyol Juan Alberto González Garrido, a qui inicialment s'havia comptat entre els ferits. El fet que la seva família no pogués contactar-hi ha aixecat sospites. Posteriorment, les autoritats franceses i el govern espanyol n'han confirmat la mort. González Garrido tenia 29 anys i residia a la capital francesa. Havia anat a la sala Bataclan amb la seva dona.

Alguns testimonis van afirmar que durant un dels atacs un dels terroristes va cridar "'Al·lahu-àkbar'" [Al·là és el més gran!] mentre disparava. L'Estat Islàmic (EI), prèviament a la seva reivindicació oficial, ja havia fet circular un vídeo sense especificar-ne la data en què avisava que França "no viurà en pau" mentre continuïn els bombardejos contra els jihadistes.

El lloc de la massacre és a només uns 200 metres d'on es va produir l'atemptat al setmanari 'Charlie Hebdo' al gener. Els hospitals de París han atès 352 persones amb ferides de diversa consideració, moltes d'elles traumatismes. N'hi ha 53 que ja han estat donades d'alta, mentre que 99 estan en situació de "màxima urgència", segons ha informat el procurador de París en roda de premsa.

Condemna mundial

Els líders prometen contundència

L'atac ha consternat el món, i els principals líders polítics han tancat files per donar suport a França i unir-se a la lluita contra el terrorisme. Les mostres de solidaritat han arribat en cascada, per exemple des dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya i Espanya.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest dissabte per solidaritzar-se amb França i les víctimes. Ha confirmat que, de moment, consta un espanyol entre els ferits.

Les imatges de solidaritat s'han succeït des de la matinada. A Catalunya, aquest migdia s'ha fet una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona amb un minut de silenci en record de les víctimes. La Generalitat manté el nivell quatre terrorista i el president, Artur Mas, avisa que Catalunya no està lliure de l'amenaça.

stats