Trump demana a l'OTAN prioritzar el terrorisme, la immigració i les amenaces de Rússia

El president dels Estats Units fa un discurs centrat en el terrorisme després que la Unió Europea hagi retret el seu apropament a Rússia aquest matí

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha exigit aquest dijous als seus socis de l'OTAN que "han de centrar-se a derrotar el terrorisme, controlar la immigració i fer front a les amenaces de Rússia". Ho ha fet en l'acte inaugural d'un monument que els EUA cedeix a l'Aliança Atlàntica en homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes de l'11-S

Des de Brussel·les, Trump també ha demanat als seus aliats que compleixin "amb les seves obligacions financeres" per garantir la defensa comuna davant les amenaces actuals, que ha qualificat de "reals i feroces". El president nord-americà ha llançat aquest missatge després que s'hagi reunit aquest matí amb els responsables de les institucions europees

La Unió Europea vol estendre la mà al president dels Estats Units després de les discrepàncies públiques entre Brussel·les i Washington aprofitant la seva primera visita a Brussel·les, però el president del Consell Europeu, Donald Tusk, no s'ha pogut estar de retreure a Trump el seu apropament a Rússia.

Tusk ha assegurat després de reunir-se amb el republicà aquest dijous que la UE i Washington mantenen discrepàncies, tot i que ha utilitzat un llenguatge molt subtil. "No puc dir amb el cent per cent de seguretat que tinguem la mateixa opinió sobre Rússia", ha assegurat el polonès.

Els països europeus estan molestos amb Trump per la presumpta revelació d'informació classificada al president rus, Vladímir Putin, però la consigna, avui –almenys de l'OTAN– és no fer retrets a Trump. També el Regne Unit està profundament molest amb Trump per la filtració a mitjans de comunicació nord-americans d'informació relacionada amb l'atemptat de Manchester. La primera ministra britànica, Theresa May, anunciarà al president nord-americà que deixarà de compartir informació d'intel·ligència amb els Estats Units.

Reunió amb Tusk i Juncker

Trump s'ha reunit durant prop d'una hora amb Donald Tusk i amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que s'esperava amb cert recel i que s'ampliava, mitja hora després de començar, amb la presència de Federica Mogherini, la representant de la Unió Europea per a política exterior, i Antonio Tajani, el president del Parlament Europeu.

Tot i parlar de discrepàncies sobre Rússia, Tusk ha reconegut que estan d'acord en moltes altres àrees, com la lluita contra el terrorisme. En relació amb els temes de comerç i canvi climàtic, ha explicat que la discussió segueix "oberta". Ha volgut insistir, però, en la importància dels valors occidentals: "La nostra tasca principal és consolidar el món lliure en valors i principis, no només en interessos". 

Tajani ha dit aquest matí a través del seu compte de Twitter que "la UE i els Estats Units han de seguir sent estrets aliats per protegir els ciutadans contra el terrorisme". Aquesta visita de Trump es produeix la mateixa setmana que Europa encara està consternada per l'atemptat de Manchester.

A la reunió hi han participat també el cap del Pentàgon, James Mattis; el principal assessor econòmic de Trump, Gary Cohn; el tinent general McMaster, i el secretari d'estat, Rex Tillerson.

Trump, que ha sortit del Consell Europeu a les 11.30 h del matí, preveu dinar aquest migdia amb el president de França, Emmanuel Macron. A continuació es traslladarà a la seu de l'OTAN, als afores de Brussel·les, per participar a la "reunió especial" amb els líders de l'Aliança. A més, el president nord-americà tindrà el privilegi d'inaugurar la nova seu milionària de l'OTAN. Abans de la trobada, el secretari general de l'organització ha anunciat que l'Aliança se sumarà a la coalició internacional contra l'organització de l'Estat Islàmic.