Putin diu que no veu possible una guerra amb Ucraïna

"Si els acords de Minsk es compleixen, estic segur que la situació es normalitzarà mica en mica", ha dit

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha afirmat aquest dimarts que no creu possible una guerra amb Ucraïna, un escenari que va qualificar de "apocalíptic", en una entrevista difosa la nit de dilluns pel canal "Rossía 24" de la televisió estatal russa.

"Crec que aquest escenari apocalíptic difícilment és possible i confio que mai s'arribarà a això", va contestar el cap del Kremlin a una pregunta sobre si algun dia els russos es despertaran amb la notícia que ha esclatat la guerra.

Segons Putin, les declaracions del president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, sobre la recuperació de Crimea, són "coses de caràcter revengista".

"No vull donar consells, però les autoritats d'un Estat europeu tan gran com Ucraïna s'haurien d'ocupar, en primer lloc, de normalitzar la vida al país", ha fit el president rus.

Pel que fa a Crimea, ha insistit que els seus habitants ja van triar a quin Estat pertànyer i que es tracta d'una opció que "cal respectar" i davant la qual "Rússia no pot tenir una altra posició".

Pel cap del Kremlin, les acusacions contra Moscou d'intervenció militar a l'est d'Ucraïna són "intents de justificar la derrota" i de "atribuir la culpa a Rússia".

Però el més greu, ha afegit, són "els intents d'atiar un conflicte entre Rússia i Ucraïna".

"Si els acords de Minsk es compleixen, estic segur que la situació (a l'est d'Ucraïna) es normalitzarà mica en mica", ha dit Putin.

Ha afegit que considera que Europa no està menys interessada que Rússia en el compliment dels acords de Minsk, ja que "ningú necessita un conflicte a la perifèria d'Europa, i menys encara un d'armat".

Preguntat per si Rússia preveu mesures diplomàtiques d'urgència com reconèixer les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk en cas d'una escalada militar per part d'Ucraïna, Putin ha contestat: "De moment no hi ha necessitat de mesures d'urgència".

Ha assenyalat que els acords de pau de Minsk estan confirmats per una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU i, per tant, han adquirit la "forma d'una acta de dret internacional, recolzada per pràcticament tota la comunitat internacional".