Internacional 28/11/2017

Uhuru Kenyatta és proclamat president de Kènia en un clima de tensió política i social

L'oposició ha intentat boicotejar la cerimònia i ha sigut reprimida amb gasos lacrimògens

Efe
2 min
Uhuru Kenyatta és proclamat president en una ceremònia a l'estadi Kasarani, al nord de Nairobi

NairobiUhuru Kenyatta ha sigut investit aquest dimarts president de Kènia malgrat les protestes dels partits de l'oposició, que han intentat boicotejar la proclamació. Kenyatta ha aconseguit la victòria en la repetició de les eleccions celebrades el 26 d'octubre i estarà al capdavant del govern del país fins a l'any 2022.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El líder del govern de Kènia, que repeteix mandat, ha jurat defensar la Constitució, protegir la dignitat dels "tots els ciutadans" i treballar amb els líders d'altres partits per garantir la unitat del país.

En aquest sentit Kenyatta ha promès "escoltar acuradament" els competidors i "incorporar algunes de les seves idees" al nou govern. En la seva opinió, l'única fórmula per avançar cap a un futur millor és la unitat i la pau "entre germans i germanes".

La cerimònia de proclamació s'ha dut a terme a l'estadi Kasarani, a Nairobi, i ha tingut un cost que ha superat els 300 milions de xílings (2,9 milions d'euros), segons apunten alguns mitjans locals.

A la cita hi han sigut presents milers de persones -l'estadi té una capacitat de 60.000 assistents- i 13 caps d'estat, entre els quals hi havia els de Botswana, el Sudan del Sud, Uganda, Rwanda, Zàmbia i el Gabon. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, també ha viatjat a Kènia i assistirà als actes posteriors a la cerimònia.

Kenyatta segueix sense el reconeixement de l'oposició

El president de Kenya va guanyar les eleccions celebrades a l'octubre amb el 98% dels vots a causa de la negativa de l'oposició a participar en el procés electoral. Això va provocar que la participació en els comicis passés del 79% del mes d'agost, quan el Tribunal Suprem va anul·lar les eleccions per irregularitats, al 38% de l'octubre.

La principal coalició de l'oposició, la Superaliança Nacional (NASA per les seves sigles en anglès), segueix sense reconèixer Kenyatta a pesar que la justícia ha avalat els resultats de les eleccions d'octubre.

Hores abans de la investidura del president, els seguidors de la NASA s'han enfrontat amb la policia, que els ha impedit accedir al recinte on s'ha celebrat la cerimònia. Les forces de seguretat han dispersat la multitud amb gasos lacrimògens.

Els membres de la NASA havien amenaçat de proclamar president el seu líder, Raila Odinga, aquest mateix dimarts, però finalment han decidit celebrar una missa multitudinària en memòria dels morts per la brutalitat policial durant el període electoral, una missa que no ha pogut tenir lloc perquè la policia ho ha impedit.

stats