Internacional 13/11/2019

Venècia, amb l'aigua al coll

La ciutat pateix la pitjor inundació des del 1966 i l'alcalde parla de "devastació apocalíptica"

Ara
4 min
El Sud de Venècia ha estat la zona més afectada arribant a un nivell d'aigua de 187 cm. d'alçada. La segona marea alta més important de la història. La primera va passar l'any 1966 amb una alçada de 194 cm.

BarcelonaOnades al mig de la plaça de Sant Marc, la basílica amb aigua a dins, palaus inundats i taules de les terrasses flotant pels carrers. Gòndoles i vaporettos (barques-autobús) arrencats dels amarradors. Luxosos vestíbuls d'hotel amb més d'un metre d'aigua. És la fotografia de la "devastació apocalíptica" que ha deixat la pitjor marea dels últims 50 anys a Venècia, amb ràfegues de vent de 100 km/h. Avui la ciutat italiana s'ha llevat amb profundes ferides per una situació que la premsa local ha descrit com un "infern de vent i aigua".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El fenomen conegut com l'acqua alta no és nou, però sí la intensitat (quan va sonar l'alarma d'inundació a la ciutat del nord d'Itàlia, minuts abans de les 11 de la nit, l'aigua havia arribat a 1,87 metres), un altre símptoma de l'impacte de l'emergència climàtica global. Cal retrocedir fins al 1966 per trobar una situació semblant: aleshores l'aigua va arribar fins a 1,94 metres. El president de la regió del Venetto, Luca Zaia, ha estimat que "el 80% de la ciutat està sota les aigües".

"Venècia està de genolls. La basílica de Sant Marc ha patit danys greus, així com tota la ciutat i les illes", ha encertat a relatar l'alcalde, Luigi Brugnaro, en una roda de premsa per valorar les destrosses després d'una nit en alerta en què només havia pogut dormir dues hores. Amb la veu trencada, ha explicat com veïns no podien reprimir les llàgrimes "perquè ho havien perdut tot" i que ha arribat el moment de donar "una resposta històrica" per salvaguardar una de les més importants "targetes de visita" d'Itàlia, en referència a la xarxa de dics pendents des de fa més d'una dècada.

"L’aigua va entrar a la basílica, va inundar el terra, va trencar les finestres i va entrar a la cripta i la va inundar. La cosa és perillosa perquè l’aigua podria haver donat problemes estàtics a les columnes, que sostenen la basílica", han explicat des de la basílica de Sant Marc. També al teatre de La Fenice l'aigua s'ha colat per tot arreu i ha inutilitzat el sistema elèctric i el d'antiincendis, informa el diari La Stampa.

El president italià, Giusseppe Conte, ha qualificat de "dramàtica" la situació de la ciutat dels canals, que la Unesco ha posat en el catàleg de la "llista negra" dels béns protegits en el catàleg del Patrimoni de la Humanitat. En aquest sentit, l'entitat alerta que Venècia pateix una doble amenaça: per una banda l'escalfament global i per altra els perjudicis que causen els enormes creuers que cada dia atraquen al seu port.

Un home de 78 anys ha mort electrocutat a casa seva a causa de la inundació. Molt a prop s'ha trobat una altra víctima mortal, probablement per causes naturals. L'alcalde, Luigi Brugnaro, ha explicat que demanarien la declaració de zona catastròfica i ha instat empreses i veïns a recollir proves dels danys materials, que ha calculat en "centenars de milions d'euros". Els bombers han hagut de treballar en l'extinció de petits incendis en punts tan freqüentats com el Museu d'Art Modern de Ca Pesaro. Només durant la nit s'han hagut de socórrer fins a 170 persones, la majoria gent gran i amb discapacitats funcionals que els impedia sortir caminant de casa seva.

Per la seva banda, l'arquebisbe de la ciutat, Francesco Moraglia, ha detallat que la majestuosa basílica, un dels símbols de Venècia, ha patit "danys estructurals irreparables" a causa de l'augment del nivell de l'aigua que s'apreciaran quan tornin a ser visibles els mosaics.

Els turistes que intentaven arribar als luxosos hotels del Gran Canal s'han trobat que les passarel·les havien desaparegut i alguns han hagut de nedar per arribar als seus allotjaments. Al Palau Gritti els clients havien de creuar un riu per travessar el vestíbul i el bar.

Especialment preocupant és la situació de la basílica de Sant Marc, on l'aigua ha arribat als 110 centímetres. La cripta ha quedat totalment inundada i s'ha d'avaluar l'estat dels mosaics del terra i les columnes, que acabaven de ser restaurats de la inundació del 2018. Un dels seus responsables, Pierpaolo Campostrini, alertava ahir al diari local Il Gazzettino que "no hi ha sistemes de defensa quan l'aigua és tan alta".

Totes les escoles a Venècia i de les illes estaran tancades avui, mentre que zones com la plaça de Sant Marc no seran accessibles. Segons les previsions del centre de marees de Venècia –que ha hagut de demanar ajuda als mitjans de comunicació per difondre els seus missatges perquè tenen les línies telefòniques tallades a causa del mal temps– l'aigua alta continuarà durant tota la setmana i avui a les deu de la nit es preveu un nou pic amb una pujada fins a 145 centímetres.

Projecte aturat

El rècord de nivell de les aigües ha revifat el debat sobre el retard de les obres del complex sistemes de dics que des del 2003 està a sobre de la taula per protegir Venècia de les inundacions, cada cop més freqüents però que per les retallades pressupostàries i els escàndols al seu voltant han retardat l'inici. Conegut com a MOSE, les sigles de Mòdul Experimental Electromecànic que al·ludeix a Moisès, el nom en italià del profeta bíblic que va separar les aigües del mar Roig. El mecanisme, segons informa l'agència Efe, consta de tres barreres de dics mòbils que haurien d'aïllar la ciutat de les marees de l'Adriàtic.

stats