Internacional 27/10/2019

Trump confirma la mort del líder de l'Estat Islàmic en una operació nord-americana

L'atac contra Al-Baghdadi s'ha fet al nord de Síria amb ajuda de russos, turcs i kurds sirians

Carlos Pérez Cruz
4 min
Trump confirma la mort del líder d'Estat Islàmic

Washington"Els Estats Units han ajusticiat aquesta nit passada el líder terrorista número u del món". Així ha arrencat aquest diumenge la seva intervenció Donald Trump. "Abu Bakr al-Baghdadi és mort". En un missatge televisat a la nació, el president ha anunciat aquest migdia la mort del líder de l'Estat Islàmic, en una operació de les forces especials nord-americanes al nord-oest de Síria. No és la primera vegada que se'l dona per mort, però Trump assegura que les proves d'ADN practicades sobre el terreny confirmen la seva identitat.

Tot i la solemnitat de l'anunci, el president s'ha recreat immediatament en detalls humiliants sobre els últims minuts de vida d'Al-Baghdadi, de qui no només ha insistit que "va morir com un gos, com un covard", sinó que ha assegurat que, sabent-se sense sortida, es va immolar després de "somicar, plorar i cridar".

Trump no ha especificat el lloc exacte dels fets, però durant la matinada de diumenge es va documentar una operació a la localitat siriana de Barisha, a la província d'Idlib, molt pròxima a la frontera amb Turquia. Per tant, lluny de la zona entre Síria i l'Iraq en què es creia que estava amagat el jihadista i en una zona aparentment hostil amb el mateix Al-Baghdadi, ja que hi ha una notable presència de grups de l'òrbita d'Al-Qaida. El president sí que ha confirmat que tenien informació sobre la localització del líder de l'Estat Islàmic "des de fa un parell de setmanes" i que "dos o tres intents [previs] van ser cancel·lats" perquè canviava constantment de plans.

Segons Trump, tropes dels Estats Units es van desplegar en vuit helicòpters fins a l'habitatge en què s'ocultava Abu Bakr al-Baghdadi, en una acció que el president ha seguit des de la Casa Blanca. "Com si estiguéssim veient una pel·lícula", ha deixat anar. L'acompanyaven, entre d'altres, el vicepresident, Mike Pence, i el cap del Pentàgon, Mark Esper. Sempre d'acord amb el relat del president, el terrorista va fugir al costat de tres nens per un dels diversos túnels construïts sota la casa. Acorralat, en un túnel sense sortida, va activar els explosius que duia adossats al seu cos i l'estructura es va enfonsar amb l'explosió. Al-Baghdadi va morir al costat dels menors, mentre altres onze criatures van ser rescatades amb vida, segons Trump.

Després de qualificar com a "gos" Al-Baghdadi, Donald Trump ha posat en valor que cap dels seus soldats hagi resultat ferit en l'operació, amb l'excepció només, ha subratllat, d'"un bell gos, un gos talentós" utilitzat durant el desplegament.

El president ha agraït l'ajuda de Rússia, Turquia, Síria i l'Iraq, així com també la dels "kurds de Síria per cert suport que van poder facilitar". Preguntat per la naturalesa d'aquests suports, Trump n'ha minimitzat la importància. "No vam tenir gaire ajuda, no l'hem necessitat gaire". No obstant això, a través de Twitter, el kurd Mazloum Abdi, comandant de les Forces Democràtiques Sirianes, a les quals els Estats Units van deixar recentment a l'estacada, ha assegurat que s'havia tractat d'"una operació conjunta" desenvolupada durant cinc mesos. També l'Iraq ha afirmat que el seu servei d'intel·ligència va localitzar el terrorista.

Trump ha volgut tancar qualsevol sospita que l'operació guardés cap relació amb la recent sortida de les tropes nord-americanes de la regió fronterera entre Síria i Turquia. "No té res a veure amb això", s'ha defensat el president, encara que ha reconegut que es va iniciar "en un moment semblant" al de la retirada dels seus soldats.

Abu Bakr al-Baghdad, en el vídeo que s'ha difós avui, després de cinc anys de les seves últimes imatges

Criticat no només per demòcrates sinó per molts congressistes republicans per l'abandó dels aliats kurds, Trump podrà exhibir la mort d'Al-Baghdadi com a escut. Això sí, caldrà comprovar l'efecte de la notícia en l'opinió pública nord-americana, en un moment en què el president està assetjat per la investigació oberta al Congrés, prèvia a un possible inici d'un impeachment. El 2011, la mort de Bin Laden, també en una operació nord-americana a la ciutat afganesa d'Abbottabad, va impulsar la popularitat del llavors president, Barack Obama, però les accions de l'Estat Islàmic en territori nord-americà no són comparables amb els atemptats de l'11 de setembre del 2001 en què van morir més de 3.000 persones.

En la seva compareixença, Donald Trump ha insistit en defensar la seva decisió de sortir de Síria, tot i que hi deixa un romanent per protegir diversos pous de petroli. Sense immutar-se, el president no va dubtar en anticipar que entre els seus plans hi ha tancar contractes per a empreses petrolieres nord-americanes que puguin explotar-los. Una cosa que, al seu parer, s'hauria d'haver fet a l'Iraq, tot i que ell es va oposar a la guerra. "Si hi aneu, quedeu-vos amb el petroli", va ser el seu suggeriment. Ara, ja president en busca de la reelecció el 2020, busca fer el mateix en unes instal·lacions que reconeix que estan danyades després d'anys de conflicte a Síria.

stats