Internacional 26/02/2015

Zapatero i Moratinos es reuneixen amb Raúl Castro durant la seva visita a Cuba

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, titlla d'"acte d'extraordinària deslleialtat" el viatge dels exmembres del govern espanyol a l'illa i assegura que el viatge no s'havia comunicat a l'Estat

Agències
3 min
Imatge de la reunió entre Zapatero i Raúl Castro a Cuba / EFE

MadridL'expresident del ¡govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i l'exministre socialista d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, s'han reunit aquest dijous a la matinada (hora catalana) amb el president cubà, Raúl Castro, a La Habana, en el que ha estat qualificat pel govern cubà com una "cordial trobada" en què s'han abordat "temes de mutu interès de l'agenda regional i internacional". Així ho ha confirmat el diari 'Granma', que afegeix que durant l'esmentada trobada s'ha parlat de "les relacions històriques que uneixen" Espanya i Cuba.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el marc de la seva visita a l'illa, Zapatero i Moratinos, també han mantingut una trobada amb el ministre d'Exteriors, Bruno Rodríguez Parrilla, en què també hi van participar Rogelio Sierra Díaz, viceministre de Relacions Exteriors, i Elio Rodríguez Perdomo, director d'Europa i Canadà de la Cancelleria. El ministre Moratinos, juntament amb l'Església catòlica cubana, va ser un dels artífexs del procés de diàleg amb el govern de Raúl Castro que va permetre l'any 2010 l'alliberament de més de mig centenar de presos polítics a l'Illa. El mes de desembre passat els Estats Units i Cuba van fer els primers passos per a la normalització de les seves relacions diplomàtiques.

Un "acte d'extraordinària deslleialtat"

Després de conèixer la notícia, el govern espanyol ha considerat un "acte d'extraordinària deslleialtat", a més d'inoportú, el viatge a Cuba de l'expresident espanyol i el que va ser el seu ministre d'Exteriors, segons ha afirmat l'actual titular d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo.

En declaracions als mitjans de comunicació, García-Margallo ha indicat que Zapatero i Moratinos no van informar prèviament a l'executiu espanyol de la seva intenció de viatjar a l'illa, pel què aquest es va assabentar quan l'ambaixada a l'Havana va tenir coneixement de la reunió. És a dir, quan es va sol·licitar a la missió diplomàtica el corresponent permís d'armes per a les seves escortes. García-Margallo ha assenyalat, amés, que la presència de tots dos a l'illa és "un exemple d'inoportunitat", doncs es produeix en un moment en què la UE manté oberta una negociació amb l'illa per explorar la possibilitat de concloure un acord de diàleg polític i cooperació amb l'illa.

Des del PSOE, la diputada socialista i exministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, ha manifestat, per contra, que li sembla "molt bé" la visita de l'expresident a l'Havana perquè "és bo que hi hagi un enfortiment de les relacions entre Espanya i Cuba". D fet, Jiménez ha considerat "absolutament improcedents" i "inadmissibles" les paraules del cap de García-Margallo.

En declaracions als periodistes al Congrés dels Diputats ha deixat clar que ministeri d'Afers Exteriors "estava perfectament informat que Zapatero havia de viatjar a l'Havana". Segons ha dit, es va comunicar "per la via oficial", a través d'un correu electrònic el passat 17 de febrer a la directora adjunta del ministeri. Llavors, ha dit, no es va informar de l'agenda perquè en aquell moment no n'hi havia, però es va assegurar que se li comunicaria a l'ambaixador quan es tanqués.

Pedro Sánchez n'estava informat

Fonts del PSOE han afegit a Europa Press que l'expresident del govern espanyol havia informar el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, del seu viatge a Cuba i les seves intencions de reunir-se amb Raúl Castro, una visita que el líder del PSOE veu "bé". Segons aquestes fonts, Zapatero li va comunicar li va comunicar el viatge en una de les converses telefòniques que mantenen "regularment".

stats