Estats Units
Internacional 12/06/2022

Acord de mínims entre demòcrates i republicans per controlar la venda d'armes als Estats Units

10 senadors de cada partit presenten un projecte per verificar millor els antecedents dels menors de 21 anys

ARA
2 min
Protesta per l'ús d'armes

BarcelonaDeu senadors demòcrates i deu republicans han anunciat aquest diumenge un principi d'acord per augmentar el control sobre la venda d'armes de foc als Estats Units. És la resposta a la commoció al país pels tirotejos en una escola d'Uvalde a Texas, on un adolescent amb un rifle automàtic va matar 19 criatures i dues mestres, i en un supermercat de Buffalo, on un supremacista blanc va matar 10 persones en un barri de majoria negra.

L'acord bipartit preveu augmentar el control d'antecedents per comprar armes dels menors de 21 anys (els dos autors d'aquestes últimes massacres en tenien 18). També permet estendre a tots els Estats Units les lleis ja vigents en estats com Califòrnia, Nova York o Florida, que permeten confiscar armes de foc als que representin un perill. En aquest sentit, es preveu que es puguin confiscar les armes a tots els condemnats per violència de gènere, cosa que s'aplica ara a les persones casades però no a les parelles de fet; d'aquí que es parli del "buit del nòvio". "El nostre pla salvarà vides mentre protegirà els drets constitucionals estatunidencs que respecten la llei", diuen els senadors. "Esperem aconseguir un suport bipartit prou ampli i que s'aprovi la nostra proposta de sentit comú i es converteixi en llei".

Biden: "No és tot el que cal"

Tot i el seu abast limitat, si finalment s'aprova, seria la reforma legislativa més important al país dels últims trenta anys, encara que queda molt lluny de les promeses de la Casa Blanca, com apujar l'edat legal per comprar armes semiautomàtiques dels 18 als 21 anys i la prohibició de vendre'n en grans superfícies, o retirar la norma que impedeix que els fabricants d'armes puguin ser denunciats per les víctimes de les massacres. Per això el president Joe Biden ha reaccionat amb un comunicat en què el qualifica de "pas en la bona direcció", però lamenta que "òbviament" no inclou totes les mesures necessàries. L'Associació Nacional del Rifle, el principal lobi pro armes del país, havia considerat les mesures proposades per Biden com a contràries a la Segona Esmena de la Constitució estatunidenca.

Biden diu que "amb el suport dels dos partits, no hi ha excuses", i demana que la proposta arribi com més aviat millor al seu despatx per poder "salvar vides". Primer el projecte de llei ha de ser aprovat tant al Senat com a la Cambra de Representants.

L'anunci arriba l'endemà d'una jornada de manifestacions arreu dels Estats Units per reclamar mesures de control i el dia en què es commemorava la massacre de la discoteca Pulse a Orlando, on fa justament sis anys Omar Matteen va massacrar 49 persones en un local gai on se celebrava una festa llatina. "És inacceptable que sis anys després del brutal atac al club de Pulse veiem poca o cap acció dels nostres líders per abordar la violència armada o les causes profundes de l'odi i l'homofòbia al nostre país", lamentava Frankie Miranda, president de la Federació Hispànica.

stats