Internacional Àfrica 30/08/2022

Arriba a l'Àfrica el primer vaixell carregat amb gra ucraïnès

30.000 tones de blat es transportaran a Etiòpia, on hi ha més de 20 milions de persones en risc de fam severa

3 min
Un treballador del Programa Mundial d'Aliments observa el vaixell 'Brave Commander' al port de Djibouti, el primer que arriba a l'Àfrica carregat de gra ucraïnès.

BarcelonaPer primera vegada des del mes de febrer, aquest dimarts ha tornat a atracar en un port africà un vaixell carregat amb gra procedent d'Ucraïna. El Brave Commander, carregat amb 23.000 tones de blat, ha arribat a Djibouti i s'ha convertit en la primera nau que arriba al continent africà en el marc de l'acord per a l'exportació de productes agrícoles entre Rússia i Ucraïna, gràcies a la mediació de Turquia i les Nacions Unides. A aquest carregament s'hi sumaran 7.000 tones més d'un altre vaixell que arribarà els pròxims dies al mateix port. Tot aquest gra es transportarà cap a Etiòpia, i servirà per alimentar 1,5 milions de persones durant un mes, segons ha detallat el Programa Mundial d'Aliments (PMA).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"És un començament, però hem de seguir mantenint el flux d'aliments per salvar vides a la regió", ha alertat Michael Dunford, director del PMA per a l'Àfrica Oriental. Segons l'agència internacional, aquests primers milers de tones de gra contribuiran a donar suport a la resposta humanitària del PMA a Etiòpia, on més de 20 milions de persones pateixen gana. El vaixell va salpar del port ucraïnès de Pivdeni el 16 d'agost i es va convertir en el primer amb "càrrega humanitària" gestionat per l'organisme de les Nacions Unides que lluita contra la fam al món. Fins llavors, totes les exportacions que havien sortit dels ports ucraïnesos havien format part d'operacions comercials i la del PMA va ser la primera amb finalitats humanitàries, en concret per fer front a la crisi alimentària a la Banya d'Àfrica, afectada per la sequera.

A l'Àfrica Oriental hi ha més de 80 milions de persones que necessiten ajuda alimentària a causa de les condicions climàtiques extremes, l'augment dels preus dels aliments i la guerra a Ucraïna. Abans de l'inici de la invasió, Rússia i Ucraïna subministraven el 90% del blat que necessita aquesta part del continent, i Ucraïna sola produïa prou cereal per alimentar 400 milions de persones cada any, segons el PMA. "Ucraïna era, de fet, el nostre principal subministrador de productes bàsics al món. L'any passat li vam comprar 880.000 tones de cereal", va explicar Marianne Ward, coordinadora adjunta d'emergències del PMA a Ucraïna.

L'acord signat al juliol ha ajudat a desbloquejar la situació, però les exportacions agrícoles a través del mar Negre encara estan lluny dels nivells habituals. Des de principis d'agost s'han exportat 600.000 tones de blat des dels ports ucraïnesos, mentre que en el mateix període de l'any passat van ser gairebé tres milions.

El PMA va alertar a mitjans d'agost que ampliarà l'assistència a la Banya d'Àfrica –que s'estén des d'Eritrea al nord, passant per Djibouti i Etiòpia, fins als extrems meridionals de Kenya i Somàlia– perquè la crisi alimentària està empitjorant per les sequeres consecutives que assolen la regió, les pitjors en més de 40 anys.

Segons l'organisme internacional, a principis d'aquest any hi havia 13 milions de persones en aquesta regió en una situació greu d'inseguretat alimentària per culpa de la sequera; a mitjans d'any, aquesta xifra va augmentar fins als 20 milions, i ara es preveu que el nombre torni a augmentar fins a almenys 22 milions al setembre. El PMA alerta que aquesta xifra continuarà augmentant i que la severitat de la fam s'aprofundirà si la pròxima temporada de pluges (d'octubre a desembre) torna a fallar, especialment a Somàlia, Etiòpia i Kènia.

Un altre vaixell humanitari cap al Iemen

El mateix dia que el primer vaixell amb carregament gestionat pel PMA ha arribat a l'Àfrica, l'organisme ha anunciat que una segona nau ha salpat del port ucraïnès de Pivdeni amb gra que, en aquest cas, s'envia al Iemen. El MV Karteria, que porta un carregament de 37.000 tones de blat, s'aturarà primer a Turquia –com determina el protocol acordat–, on el gra es convertirà en farina.

Al Iemen, un país arrasat per una guerra enquistada, més de 17 milions de persones pateixen fam, una xifra que les Nacions Unides alerten que creixerà els pròxims mesos. El gra ucraïnès que s'hi envia servirà per proporcionar una bossa de 50 quilos de farina de blat per cap a gairebé 4 milions de persones durant un mes.

Tots dos carregaments són clarament insuficients tenint en compte les magnituds de la fam tant a la Banya d'Àfrica com al Iemen, així com en altres països pobres. De fet, segons les Nacions Unides, el deteriorament de la crisi alimentària mundial ha portat a una xifra rècord de persones en una situació greu d'inseguretat alimentària: ja hi ha 345 milions de persones en 82 països que passen gana.

stats