Internacional 25/11/2013

Alan Sandry: "Si triomfés el sí, hi hauria una onada imparable a Europa"

M.v.
1 min
Sandry va ser a Barcelona convidat per la UPF.

Com es veu des de Gal·les el referèndum escocès?

A molts gal·lesos se'ls obre una perspectiva i diuen: "Potser no volem la independència, però sí que volem més poder, més autonomia".

El govern britànic acaba de presentar un pla per augmentar el poder de Gal·les…

Volen que el govern gal·lès sigui més responsable financerament. Si té més poders fiscals, tindrà més cura del que gasta. I serà per als projectes d'infraestructures.

Què passarà si Escòcia esdevé independent?

Un sí a Escòcia, que ara les enquestes no preveuen, tindria una implicació majúscula per a Catalunya. Escòcia acabaria sent membre de la UE i aleshores… ¿què aturaria Catalunya de ser-ho? Hi hauria una onada imparable, un efecte dominó semblant al que hi va haver amb la caiguda del Mur de Berlín. Vindrien Catalunya, Flandes (seria el final de Bèlgica), el País Basc…

Amb aquests nous estats, Europa tindria una altra cara.

Seria una evolució. Europa és Europa i continuarà sent Europa, però el mapa polític canviaria, el poder quedaria més repartit.

Però les grans capitals lluitaran molt per no perdre aquest poder…

Sí, esclar! Però si es fa democràticament, sense trencaments, i es negocia... Mireu què va passar a Irlanda del Nord, enemics irreconciliables es van posar a treballar junts. Si la gent ho vol, es pot aconseguir.

stats