Regne Unit
Internacional 10/08/2011

La policia anglesa arresta més de mil persones i prepara canons d'aigua contra els disturbis

Cameron autoritza la policia a ser contundent per aturar "aquesta violència inacceptable". Quatre persones han mort des que va començar l'esclat de violència als carrers de les principals ciutats d'Anglaterra

Redacció
2 min
Agents de la policia anglesa recollint proves en un carrer de Birbimgham on hi ha hagut aldarulls / AFP

BarcelonaQuatre morts –un per una ferida de bala dilluns i tres atropellats aquest dimecres a la matinada– és el balanç fins ara de les quatre nits de disturbis a les ciutats angleses des que la violència va esclatar, dissabte, arran de la mort a trets de la policia d'un jove del barri de Tottenham, a Londres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si bé aquesta última nit ha estat tranquil·la en un Londres pres per 16.000 policies, els disturbis han seguit en altres ciutats angleses, com ara Manchester i Liverpool, al nord, i Birmingham i Nottingham, al centre.

Ha estat a Birmingham on han mort tres persones atropellades per un vehicle mentre participaven en les patrulles de barri contra el vandalisme. La policia ha anunciat que ha detingut l'autor de l'atropellament.

Una detenció més del miler que ja s'acumula, segons dades de la policia. A Londres, des de dissabte Scotland Yard ha detingut 768 persones per actes violents, desordres i saquejos, i s'han presentat càrrecs contra 167 dels arrestats, segons les últimes dades de la Policia Metropolitana, 111 de els agents van resultar ferits. A l'àrea de Manchester s'han arrestat 113 persones, 50 més a Liverpool i 109 a l'àrea de West Midlands, on hi ha Birmingham i Nottingham.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha dit avui en roda de premsa al 10 de Downing Street que la violència d'aquests dies és "inacceptable" i que "s'ha d'aturar". Per aquest motiu, el Comitè de Crisi creat per fer front als aldarulls que sacsegen diverses ciutats angleses des de dissabte a la nit posarà tots el recursos necessaris a l'abast de la policia, que queda autoritzada a utilitzar canons d'aigua, porres de goma i bastons de fusta per frenar els violents, que "no representen la majoria de joves del nostre país", segons el primer ministre. Els canons d'aigua com a arma contra els disturbis són inèdits a Anglaterra però no a Irlanda del Nord. Serà des d'aquest territori, integrat per ara al Regne Unit, que es desplaçaran aquests canons per fer-los servir a Anglaterra si són necessaris.

"Alguna cosa no funciona quan veiem joves de 12 o 13 anys saquejant i rient", ha dit Cameron. El primer ministre ha dit que cal que recuperin "el sentit de la responsabilitat" i "un bon codi de valors".

L'escalada de violència al carrer va començar el dissabte a l'humil barri de Tottenham, al nord de Londres, quan una petita marxa pacífica de protesta per la mort d'un jove a trets de la policia va derivar en greus disturbis, que es van propagar després a altres barris de la capital. La víctima per la qual protestaven era Mark Duggan, de 29 anys, que era en taxi quan va morir a trets de la policia en un succés en què finalment s'ha demostrat que el jove no va arribar a disparar una arma, com al·legaven els agents que van obrir foc.

stats