Internacional 02/09/2020

El líder opositor rus va ser enverinat amb un agent tòxic prohibit

El govern alemany confirma l'existència de restes de Novitxok a l'organisme de Navalni

Mònica Bernabé
4 min
Navalni, una de les veus més significatives dels opositors al Kremlin, intervenint
 En una manifestació
 A favor de les llibertats a Moscou, en una imatge d’arxiu.

Barcelona"Les proves són inequívoques". Amb aquestes paraules el govern alemany ha confirmat aquest dimecres que el líder opositor rus Aleksei Navalni va ser enverinat amb l'agent neurotòxic Novitxok. Navalni continua en estat de coma a l'hospital La Charité, de Berlín, que el 24 d'agost ja va advertir que tot apuntava que l'opositor rus havia estat enverinat, però no va poder precisar aleshores amb quin tipus de substància. Ara això també ha quedat aclarit, després de les proves realitzades en un laboratori militar. El Novitxok és una agent neurotòxic de producció soviètica que afecta seriosament el sistema motor i que pot resultar mortífer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat categòrica quan s'han conegut els resultats de les proves: "Ara està clar: Navalni va ser víctima d'un crim. Volien silenciar-lo. Això planteja greus preguntes que només el govern rus pot i ha de respondre", ha declarat, exigint una explicació al Kremlin. I el Kremlin ha recollit el guant, almenys aparentment.

La resposta del Kremlin

El seu portaveu, Dmitri Peskov, ha contestat aquest mateix dimecres que el govern rus està "disposat i interessat en una plena cooperació i intercanvi de dades amb Alemanya" per aclarir què li va passar a Navalni, però ha recriminat al govern alemany que mantingui un secretisme total sobre el cas. Per exemple, ha recordat que de moment el Kremlin no ha rebut cap informe amb els resultats de les anàlisis toxicològiques realitzades a Navalni, i que els metges russos que van tractar al líder opositor es van oferir per col·laborar i intercanviar dades amb els alemanys, però mai no van rebre cap resposta.

Navalni, que és un dels opositors més crítics i combatius de Vladímir Putin, es va trobar malament de sobte el 20 d’agost quan viatjava en avió des de la ciutat siberiana d’Omsk a Moscou. El seu estat era tan greu que l'avió va haver de fer un aterratge d'emergència perquè el líder opositor fos traslladat a un hospital de manera urgent. Abans d'embarcar a l'avió, Navalni va prendre un te a la cafeteria. La seva portaveu, que viatjava amb ell, considera que va ser llavors quan el polític va ser enverinat.

El líder opositor rus va ser ingressat aleshores a l'hospital d’Omsk, però allà els metges russos van assegurar que les primeres anàlisis d'orina i de sang realitzades a l’opositor rus descartaven l'existència d'algun verí en el seu organisme. Aleshores la família de Navalni va demanar el seu trasllat a l’estranger per al seu tractament, i el 22 d’agost va ser ingressat a l’hospital La Charité, de Berlín, on continua molt greu a la unitat de cures intensives.

Tipus de verí

Les restes de verí que s'han trobat al seu organisme pertanyen a la família de l'agent tòxic Novitxok, que és el nom amb què es coneix una sèrie d'armes químiques desenvolupades per la Unió Soviètica. El seu ús està prohibit des de l'any passat i, en teoria, tots els estocs van ser destruïts. Una altra cosa és que hagi estat així. A més, es tracta d'un verí molt efectiu fins i tot en dosis molt petites. De fet, aquesta mateixa substància va ser utilitzada en l'intent d'assassinat de l'exespia rus Serguei Skripal i la seva filla Iúlia el 2018 a la localitat anglesa de Salisbury.

Precisament per això es considera que l'enverinament de Navalni no pot ser cosa de qualsevol i tots els ulls miren inevitablement a Putin: per la malvolença que li tenia i per la substància utilitzada per intoxicar-lo. No obstant això, l'expert en conflictes en l'espai exsoviètic i professor de la Facultat Blanquerna Francesc Serra assegura que no tot és blanc o negre, també hi ha molts grisos en aquest cas.

Qui n'és el responsable?

“Tot fa pensar que el Kremlin hi està al darrere, però en la situació actual, si Navalni morís, això perjudicaria el Kremlin i beneficiaria l’oposició i Occident”, destaca. I es pregunta: “A Putin realment li surt a compte eliminar opositors? Fins i tot li va bé tenir una veu incòmoda a Rússia per demostrar que no és tan autoritari”. Així mateix recorda que Navalni tampoc tenia tant suport electoral i el seu poder de convocatòria es limitava a determinats sectors joves, sobretot de zones urbanes. Això sí, destaca Serra, tenia el “poder d’empipar”, però no només al Kremlin: “Navalni no només criticava Putin, també la classe oligarca”. I recorda que fins i tot és un personatge incòmode per a part de l’oposició russa: “En certa manera Navalni també forma part de l’oligarquia, perquè té un gran poder econòmic que és el que li ha permès tenir una gran capacitat de moviment. A més, és un showman, sempre li agrada estar a primera línia”, argumenta.

La Unió Europea i l'OTAN han exigit aquest dimecres al govern rus que investigui "en profunditat i de manera transparent l'intent d'assassinat del senyor Navalni". I han advertit: "El seu cas no ha de quedar sense resoldre".

stats