Internacional 26/03/2021

Alex Salmond divideix l'independentisme escocès i crea un nou partit

L'excap de govern es presentarà a les eleccions del 6 de maig i competirà per l'espai de l'SNP

3 min
Alex Salmond, en una imatge d'arxiu del març de l'any passat

LondresL'unionisme britànic està d'enhorabona, perquè l'independentisme escocès es trenca. Almenys, a primer cop d'ull. L'excap de govern d'Escòcia, Alex Salmond, de 67 anys, l'home que va conduir el país des de la primera presidència de l'independentisme en el govern autònom d'Edimburg, l'any 2007, fins al referèndum del 2014, ha anunciat per sorpresa aquest divendres que llança un nou partit polític, l'Alba Party (Partit d'Escòcia, en gaèlic), i que concorrerà a les eleccions del 6 de maig. L'objectiu és, segons les seves pròpies paraules, "crear una supermajoria" independentista. Es confirma així la guerra a mort entre Salmond i l'actual cap de govern, Nicola Sturgeon, les dues màximes figures del moviment dels últims vint anys.

Però en la conferència de premsa en què ha fet l'inesperat i dramàtic anunci, Salmond ha assegurat que la seva iniciativa no és disputar l'espai al seu vell partit, l'SNP, sinó donar-hi suport. La justificació és el sistema electoral escocès, de caràcter mixt, amb representants per 73 constituencies (districtes), i també per regions (8, amb 7 parlamentaris cadascuna). Als districtes es vota un candidat segons el sistema tradicional britànic del first-past-the post: qui aconsegueix el nombre més gran de sufragis s'emporta el seient; mentre que en les regions s'aplica el sistema de representació proporcional.

Salmond ha assegurat, doncs, que l'Alba Party només concorrerà amb candidatures a les set regions en què es divideix el territori. "No estem desafiant l'SNP en les circumscripcions electorals. De fet, diem que es voti l'SNP o un partit independentista a la secció electoral [del districte]", cosa que a la pràctica suposa o votar l'SNP o els Verds, que també és una formació independentista. "Estem donant aquest suport –ha continuat–. La nostra campanya serà totalment positiva".

L'anunci de Salmond té lloc al final d'una setmana extraordinària que ha vist culminar la seva batalla amb Sturgeon i que fa bona la frase del premier laborista Harold Wilson, quan assegurava que "en política una setmana és molt de temps". Dilluns Nicola Sturgeon va ser exonerada per un informe independent d'haver mentit al Parlament sobre què sabia i quan ho va saber en relació amb la investigació del seu propi govern quant a les al·legacions d'assetjament sexual contra Salmond que es van fer públiques l'agost del 2018. Dimarts, però, un informe d'un comitè parlamentari considerava tot el contrari: que era molt difícil de creure, com sostenia la investigació independent, que Sturgeon no hagués mentit a la cambra.

Però, a més, l'informe de la comissió parlamentària també suggeria que al llarg dels ja catorze anys que fa que l'SNP porta les regnes del govern d'Edimburg, s'ha creat una cultura de complicitat per protegir la seva suposada conducta inadequada durant el temps que va romandre en el càrrec.

Una tercera vida política

En qualsevol cas, el llançament del partit de Salmond és el contradictori punt culminant d'una pugna entre les dues figures. Entre altres raons perquè si aquest migdia l'excap de govern ha demanat el vot per a l'SNP en les circumscripcions, fa un mes, en la comissió parlamentària que analitzava els ets i uts de l'escàndol, "va assegurar que Sturgeon no estava preparada per liderar el país cap a la independència".

L'objectiu de l'Alba Party és aconseguir la independència nacional d'Escòcia "en tant que és una necessitat immediata i una prioritat aclaparadora". S'ha d'aconseguir per "mitjans democràtics mitjançant el vot de totes les persones residents a Escòcia". I la finalitat, ha reblat, és "la promoció de tots els interessos escocesos i la construcció d'un país amb èxit econòmic, responsable mediambientalment i independent i socialment just, mitjançant la recerca d'un programa socialdemòcrata". Salmond també ha defensat "l'acceptació per part del poble escocès d'una constitució escrita per al nou país independent; defensant els drets, les llibertats i la igualtat de tots els ciutadans davant la llei".

No és la primera vegada que Alex Salmond torna a la política de primera línia, per bé que sí en les condicions actuals. El 1990 va accedir a la màxima responsabilitat dins del Partit Nacional Escocès per dimitir l'any 2000 després d’una disputa interna sobre les finances del partit. Des del 2001 Salmond va liderar l'SNP a Westminster. El 2004 va ser reelegit líder amb el 75% dels vots dels afiliats. El 2007 es convertia en el primer cap de govern independentista i, l'endemà de la derrota en el referèndum del 2014, presentava la dimissió.

stats