Desastre natural
Internacional 07/02/2021

Almenys 150 morts després de trencar-se una glacera de l'Himàlaia

La glacera ha impactat contra una presa i la inundació ha obligat a evacuar els pobles propers

Sònia Sánchez
2 min
Imatge de la presa col·lapsada després del trencament d'una glacera al nord de l'Índia.

Almenys 150 persones haurien mort aquest diumenge al matí quan una glacera de l'Himàlaia s'ha trencat i ha impactat contra una presa al nord de l'Índia, cosa que ha inundat la vall. Els testimonis descriuen una forta allau de sorra, roques i aigua baixant sobre la vall del Dhauli Ganga, uns 500 quilòmetres al nord de Nova Delhi, a l'estat indi d'Uttarakhand. La gran inundació després de rebentar la presa ha obligat a evacuar tots els pobles propers. Poc després de les nou del vespre a l'Índia, cap a les cinc de la tarda a Catalunya, s'havien recuperat set cadàvers i hi havia almenys 170 desapareguts, segons les autoritats locals.

Imatges del trencament d'una presa per l'impacte d'un glaciar al nord de l'Índia.

"Ha arribat massa ràpid per poder alertar ningú, semblava que ens havia d'escombrar a tots", explicava un testimoni, Sanjay Singh Rana, que viu al poble de Rauni, en aquella vall, a l'agència Reuters. Les autoritats locals han explicat que almenys 50 persones que treballaven en aquell moment en el projecte de la presa hidroelèctrica Rishiganga haurien mort, i que s'estava evacuant tots els pobles de la vall i altres preses properes, també del riu Alakananda.

Ubicació de la presa hidroelèctrica de Rishiganga, rebentada per l'impacte d'una glacera, al nord de l'Índia.

"El nombre concret encara no s'ha pogut confirmar" però es tem que hagin mort entre 100 i 150 persones, ha dit a la mateixa agència el secretari de l'estat d'Uttarakhand, Om Prakash. Les forces aèries de l'Índia ja són a la zona per a les operacions de rescat, a més d'altres equips de resposta d'urgència, segons el ministeri de l'Interior i helicòpters militars.

Al vespre els equips d'emergència han aconseguit rescatar almenys 16 dels treballadors de la presa hidroelèctrica de Rishiganga, que havien quedat atrapats en un túnel ple de runa. Però 30 més continuaven atrapats en un segon túnel, on es preveia que les operacions de rescat s'allargarien durant la nit. Havien estat evacuats també els habitants d'una dotzena de pobles propers, on el cabal del riu havia crescut un metre per sobre de l'habitual però ja s'estava estabilitzant. L'estat veí d'Utar Pradesh ha posat en alerta per inundacions les seves poblacions més properes als rius.

El president indi, Narendra Modi, ha dit per Twitter que està vigilant de prop els esdeveniments a l'estat d'Uttarakhand i en contacte continu amb les autoritats de la zona. "La nació prega per la seguretat de tothom qui és a la zona", ha afegit. En aquest mateix estat van morir unes 6.000 persones l'any 2013 a causa de les intenses inundacions que va deixar una temporada de monsons especialment dura.

Narendra Modi. Primer ministre de l'Índia

Dos equips de glaciòlegs arribaran demà dilluns al a zona per estudiar les possibles causes del trencament de la glacera. Però alguns experts consultats per la premsa índia ja apunten a l'emergència climàtica, que ha accelerat el desglaç de les glaceres de l'Himàlaia, tal com han constatat molts estudis científics. "No tenim dades encara per donar el motiu concret que ha causat aquesta allau al districte de Chamoli, però el que sí que sabem és que això sembla molt una conseqüència més del canvi climàtic a mesura que les glaceres es desfan per l'escalfament global", ha dit al Times of India el director de recerca de la Indian School of Business, Anjal Prakash.

stats