Almenys 45 morts en un accident d'un avió militar a les Filipines

Els equips de rescat busquen una vintena d'ocupants de la nau que estan desapareguts

ARA
2 min
Equips de rescat busquen víctimes en el lloc de l'accident de l'avió militar.

BarcelonaL'accident d'un avió militar al sud de les Filipines ha deixat fins ara 45 morts i desenes de ferits, mentre els equips de rescat busquen una vintena de persones entre les restes calcinades de la nau. Com a mínim dues de les víctimes mortals són civils i la resta de morts són soldats, tal com han confirmat les autoritats filipines aquest diumenge. Tant la gravetat de molts dels ferits com el fet que encara no s'hagin localitzat una vintena d'ocupants de l'avió fa témer que en les properes hores la xifra de víctimes mortals s'incrementi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el moment de l'accident l'avió estava fent la maniobra d'aterratge a l'aèrodrom de l'illa de Jolo, a l'arxipèlag sud. Segons la versió de les autoritats, l'aparell ha passat de llarg de la pista i no ha tingut temps de tornar-se a enlairar. Com a conseqüència d'això s'ha estavellat contra uns camps propers a l'aèrodrom i s'ha incendiat. No se saben els motius que haurien portat el pilot a passar de llarg de la pista d'aterratge.

L'avió havia sortit d'una base de Cagayan de Oro, a l'illa de Mindanado, i la majoria dels soldats que hi viatjaven acabaven de graduar-se i anaven a lluitar contra grups extremistes islàmics que es refugien a l'arxipèlag de Jolo, una zona de forta presència de milícies islamistes i molta activitat militar, sota la pressió del president Rodrigo Duterte, compromès en aniquilar-les. En total hi viatjaven 95 persones, inclosos tres pilots i cinc membres de la tripulació.

Una imatge de les restes de l'avió accidentat.

L'accident torna a posar en el punt de mira el manteniment dels vehicles de l'exèrcit filipí, que generalment adquireix avions i helicòpters de segona i fins i tot tercera mà. El C-130 accidentat, de fet, va ser lliurat a principis d'any a les Filipines mitjançant l'acord d'assistència militar que manté amb els Estats Units, que va fer-lo servir entre el 1988 i el 2016, i havia passar els últims anys en un hangar d'una base nord-americana.

El senador filipí Gordon Richard s'ha afanyat a qüestionar a través de Twitter el manteniment dels aparells militars i ha reclamat una investigació urgent per abordar aquest incident, que "posa en risc la seguretat nacional".

Més accidents

I és que hi ha hagut episodis similars recentment. A finals de juny, per exemple, sis persones van perdre la vida en un accident d'un helicòpter S-70i Black Hawk durant una missió d'entrenament prop de la base militar aèria de Clark, al nord de Manila. L'helicòpter era un dels 16 adquirits el 2019 i lliurats al novembre. Arran d'aquest incident, el secretari de Defensa va ordenar deixar a terra de manera temporal tota la flota dels Black Hawk mentre es procedia a una revisió. Al gener, un helicòpter UH-1H, utilitzat anteriorment en la Guerra del Vietnam i que posteriorment va ser renovat, va patir un accident durant una missió de proveïment al sud de país. Resultat? Vuit soldats morts.

D'altra banda, el 2018 el govern de Duterte es va comprometre a destinar més de 6.000 milions de dòlars per actualitzar el desfasat arsenal de l'exèrcit. Moltes veus opositores critiquen que no s'ha fet i demanen solucions a Duterte.

stats