Més de 70 morts per diversos tornados als Estats Units

El governador de l'estat de Kentucky, el més afectat, avisa que es podrien superar les 100 víctimes

3 min
Restes d'un taller a Mayfield (EUA), destruït per un tornado

BarcelonaMés de 70 persones han mort per l'impacte de diversos tornados als Estats Units aquesta nit de divendres a dissabte, que han deixat enormes danys i centenars de milers de persones sense electricitat a diversos estats de l’est del país. De moment encara no hi ha una xifra definitiva de víctimes, però podria ascendir a un centenar, segons ha augurat Andy Beshear, el governador de Kentucky, un dels estats més afectats. “Estic segur que aquest nombre (de morts) està per sobre de 70. De fet, pot acabar superant els 100", ha lamentat en una compareixença. “No he vist mai un nivell de devastació igual”, ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El governador, que ha declarat l'estat d'emergència, ha detallat que un dels tornados que va tocar terra va recórrer prop de 320 quilòmetres, i l'ha qualificat del "més greu a la història de Kentucky". En aquell moment hi havia 110 persones dins d'una fàbrica d'espelmes a Mayfield (Kentucky), una ciutat de 10.000 habitants que ha patit enormes danys. "Creiem que perdrem desenes d'aquestes persones", ha lamentat Beshear, que hores després ha concretat que se n'han pogut rescatar 40.

Col·lapse d'una nau d'Amazon

Els tornados han afectat també altres estats, com ara Illinois, on el fort vent ha fet caure el sostre d'un magatzem d'Amazon situat a la ciutat d'Edwardsville i ha deixat desenes de treballadors atrapats. L'enfonsament de part de la nau s'ha produït poc després que un tornado toqués terra, cap a les 20.30 h, hora local. Els serveis d'emergència de la zona han assegurat que es tracta d'un "incident amb un nombre enorme de víctimes", segons informa Reuters. De moment, les autoritats locals han confirmat que hi ha almenys dues víctimes mortals, però no se sap quantes persones han pogut quedar atrapades.

"És devastador veure la quantitat de danys [a la nau] i saber que hi havia gent a dins quan es va produir", ha dit el cap de la policia d'Edwardsville, Michael Fillback, a la cadena CNN. Ha detallat que en el moment de l'incident hi havia una cinquantena de treballadors al magatzem i que almenys 30 van ser traslladats en autobús, mentre que altres van poder marxar sense cap ajut. Fillback ha dit que no han aconseguit saber el nombre exacte de treballadors que poden seguir desapareguts perquè no hi havia "una plantilla fixa". Un portaveu d'Amazon ha dit a Reuters que l'empresa està treballant al lloc dels fets.

36 tornados en cinc estats

El Centre Nacional de Meteorologia dels Estats Units (NWS, per les sigles en anglès) havia emès avisos de tornados divendres a la nit en diversos estats. Segons el Centre de Predicció de Tempestes, 36 tornados han tocat terra en les últimes hores a cinc estats: Missouri, Tennessee, Kentucky, Illinois i Arkansas. En aquest últim, el vent ha fet caure part d'una residència de gent gran i ha provocat la mort d'almenys una persona, i a Tennessee s'han registrat tres morts més.

Aquest dissabte es mantenen actives alertes de tornados, al marge dels esmentats estats, també a Geòrgia i Virgínia Occidental, a mesura que la pertorbació es va movent cap a l'est del país. L'amenaça de tempestes elèctriques greus, però, s'esvairà aquest diumenge al matí, quan el front es desplaci cap a la costa atlàntica.

Segons la web especialitzada PowerOutage, la tempesta ha deixat gairebé 400.000 clients sense electricitat, la majoria a Michigan (175.000) i a Tennessee (144.000). A Kentucky, hi ha més de 92.000 persones sense llum. 

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha lamentat la "tragèdia" i ha assegurat que l'executiu està treballant amb els governadors dels estats afectats per assegurar que tenen el que necessiten per a la recerca de supervivents mentre se'n continuen buscant i s'avaluen els danys. "Perdre un ésser estimat en una tempesta com aquesta és una tragèdia inimaginable", ha manifestat en una publicació al seu compte de Twitter.

stats