Internacional 24/07/2017

Almenys 31 morts en un nou atemptat suïcida a Kabul

Els talibans han reivindicat l'acció, que també ha deixat una quarantena de ferits

Efe
2 min
Un vehicle carregat d'explosius ha esclatat en una zona residencial de Kabul aquest dilluns

KabulUn atemptat suïcida a l'oest de Kabul, la capital de l'Afganistan, hauria provocat aquest dilluns almenys 31 morts i uns 40 ferits, segons ha informat el portaveu del president afganès, Shah Hussain Murtazawi. L'atac, reivindicat pels talibans, s'hauria produït poc abans de les 07.00 h, hora local, quan un vehicle carregat d'explosius que transportava funcionaris del ministeri de Mines i Petroli del país ha esclatat en una àrea residencial de la part occidental de la ciutat, on precisament es concentra el col·lectiu de funcionaris.

L'explosió ha afectat els establiments de la zona

L'explosió, com ha afirmat des d'un inici el portaveu del ministeri de l'Interior, Najib Danish, ha afectat únicament civils. El portaveu de la policia, Basir Mujahid, ha matisat que, entre les víctimes, hi havia "funcionaris de l'esmentat ministeri, botiguers i gent que es dirigia en aquell moment al seu lloc de treball, fins i tot dones i nens, però cap membre de les forces de seguretat". L'atemptat també ha deixat en mal estat tres vehicles i 15 botigues situades al mateix carrer on ha esclatat el cotxe.

Els talibans no han tardat a reivindicar un atac que, segons el portaveu del grup insurgent, Zabihullah Mujahid, aniria dirigit contra membres dels serveis d'intel·ligència. "L'objectiu eren dos microbusos amb interrogadors dels serveis d'intel·ligència afganesos, que ja portaven dos mesos sota vigilància", ha explicat a través d'un comunicat. L'agència d'intel·ligència de l'Afganistan, però, de seguida ha rebutjat la versió dels talibans i ha matisat que el servei no utilitza autobusos per transportar els seus empleats.

Tant el president afganès, Ashraf Gani, com el cap de l'executiu, Abdul·lah Abdul·lah, han condemant "enèrgicament" l'atemptat contra els "funcionaris" del govern. Tal com ha sentenciat Gani, "atacar els civils mostra les debilitats dels grups terroristes".

Des de fa mesos, Kabul és víctima d'una creixent onada d'atemptats. L'últim va tenir lloc el 31 de maig, quan va esclatar un camió carregat d'explosius que va deixar 150 morts i 300 ferits. De fet, va convertir-se en l'atac més sagnant des de l'inici de la invasió nord-americana al país, l'any 2001.

Les últimes dades fetes públiques per les Nacions Unides posen de manifest la gravetat del conflicte armat que encara es viu a l'Afganistan. En els primers 6 mesos del 2017 han mort 1.662 civils, un 2% més que el 2016, amb un augment significatiu en el cas dels nens (8%) i de les dones (23%).

stats