Internacional 21/08/2019

L'Amazones es crema: s'hi han registrat 38.228 focus d'incendi des del gener

Les flames arrasen el país mentre creix la preocupació per la política ambiental de Bolsonaro

Agències
2 min
L'Amazones crema: s'hi han registrat 38.228 focus d'incendi des del gener

BrasilLa xifra d'incendis que s'han produït des de principis d'any al Brasil és la més elevada dels últims set anys. Entre el mes de gener i les tres primeres setmanes d'agost, el país ha registrat 71.497 focus d'incendi, poc més de la meitat dels quals s'han detectat a l'Amazones, la principal selva tropical del món i un dels pulmons que es consideren vitals per contrarestar l'escalfament global. Segons les dades divulgades per l'Institut Nacional d'Investigacions Espacials (INPE) del Brasil, que comptabilitza els focs amb l'ajuda d'imatges de satèl·lit, aquesta xifra és un 83% superior a la del mateix període de l'any passat. Només des de dijous passat l'organisme ja ha detectat 9.507 incendis forestals nous al país, principalment, de nou, a la zona de l'Amazones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els incendis forestals ja són més habituals durant aquests mesos de l'any, però aquesta també és l'època que alguns agricultors aprofiten per desforestar il·legalment les terres per poder-hi criar el bestiar. I per això s'han encès totes les alarmes. Aquest augment sense precedents, a més, s'està produint justament des que Jair Bolsonaro va accedir a la presidència del Brasil, al gener. L'exmilitar, fent cas omís de la preocupació internacional pel creixement de la desforestació, va prometre només arribar al càrrec que obriria la selva a l'explotació minera i agrícola.

Preguntat per la propagació d'aquests focs incontrolats, però, Bolsonaro ha defugit les crítiques i ha relacionat el repunt dels incendis amb l'època de la "queimada", que correspon a aquelles setmanes en què els agricultors utilitzen el foc per netejar la terra. Ara bé, l'agència INPE va assegurar que la gran quantitat d'incendis forestals registrats no es pot relacionar només amb aquests fenòmens ni tan sols amb causes naturals. "No hi ha cap variació anormal en el clima d'aquest any ni tampoc en la pluja, que només està una mica per sota de la mitjana –va assegurar l'investigador de l'INPE Alberto Setzer–. L'estació seca crea unes condicions favorables per a l'ús i la propagació del foc, però l'inici d'un incendi és obra dels humans, ja sigui de forma deliberada o per accident", va afegir.

D'acord amb l'INPE, els focus d'incendi han afectat només durant l'última setmana 68 àrees protegides que són reserves ambientals o indígenes, moltes d'elles, de nou, a l'Amazones.

El fum enfosqueix les ciutats

L'extensió dels incendis a la regió ha obligat a declarar la situació d'emergència o alerta ambiental en alguns estats amazònics, entre ells Amazones i Acre. Entre els motius, que la fumera multiplica les malalties respiratòries i també afecta el trànsit aeri.

De fet, dilluns passat part del cel dels estats de Mato Grosso do Sul i Pará, així com el de la ciutat de São Paulo, la més gran del país, va enfosquir-se per la intensa fumera que arribava dels incendis.

stats