Estats Units
Internacional Amèrica 16/08/2023

Després del foc, la lenta i tètrica recerca dels morts a Hawaii

Equips d'especialistes ja treballen sobre el terreny per identificar les restes de les víctimes, que podrien ser més de 200

Tim Arango / The New York Times
3 min
L'equip de cerca inspecciona un barri de Lahaina a Maui, Hawai

Kahului i Lahaina (Hawaii)Especialistes en ADN que han estat treballant amb investigadors ucraïnesos per documentar presumptes crims de guerra russos. Veterans que van treballar a la zona zero dels atemptats de l'11 de Setembre a les Torres Bessones. Antropòlegs contractats per examinar restes humanes després de l'incendi forestal de Califòrnia, que fins la setmana passada havia estat el més mortífer dels Estats Units en més d'un segle. Són alguns dels experts que han arribat a Maui aquesta setmana per unir-se al laboriós procés de recuperació i identificació de les més de 100 persones que van morir als incendis de la setmana passada a la històrica localitat hawaiana de Lahaina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentre les famílies s'enfronten a una espera angoixant per saber on són els seus éssers estimats, és probable que la xifra final de víctimes mortals de l'incendi del 8 d'agost continuï augmentant i que l'abast total de les pèrdues humanes no es conegui fins d'aquí unes setmanes o potser uns mesos.

Kim Gin, l'exforense del comtat de Sacramento que va dirigir les tasques d'identificació de les restes de les víctimes de l'incendi de Camp del 2018, va volar a Maui dilluns, com els antropòlegs forenses de la Universitat Estatal de Califòrnia. I els científics d'ANDE, una empresa amb seu a Colorado que utilitza tecnologia ràpida d'ADN –que processa els resultats en menys de dues hores amb un aparell de la mida d'una impressora làser– fa dies que són sobre el terreny.

Vint gossos detectors de cadàvers estan treballant amb els equips de recerca, juntament amb una unitat especialitzada del govern federal que va arribar amb una morgue mòbil de 22 tones que inclou taules d'autòpsies, equips de laboratori i màquines de raigs X.

Fins dimarts a la nit a Hawaii, les autoritats havien identificat cinc de les 106 persones mortes, i només n'han fet públics dos noms: Robert Dyckman, de 74 anys, i Buddy Jantoc, de 79, tots dos de Lahaina. La família de Jantoc ja ho sabia: a mesura que passaven els dies sense notícies de l'avi, van començar a témer el pitjor. Sempre apareixia després de les tempestes quan s'havia assegurat que tothom estava bé. "Espero per Déu que no hagi patit", va dir la seva neta gran, Keshia Alkai, als agents de policia que es van presentar a casa seva dissabte per notificar a la família que havien trobat el cos de l'avi, un músic que havia acompanyat Carlos Santana.

La policia ha demanat als familiars dels desapareguts que presentin mostres d'ADN a un centre comunitari de Maui per comparar-les amb les restes recuperades. Els que es troben fora de l'estat poden fer-ho en qualsevol policia local dels Estats Units.

Danys per incendis a Lahaina, a l'illa hawaiana de Maui

Les xifres deixen clar com és de complex el procés d'identificació. Per ara només s'han pogut extreure perfils d'ADN de 13 víctimes i s'han rebut 41 mostres de familiars de desapareguts. S'ha pogut pentinar només el 32% de la zona cremada a Lahaina, on només s'ha permès l'accés als equips de recerca. El cap de la policia ha advertit als que intentin entrar-hi: "No es tracta només de la cendra que queda a la roba quan te la treus –va dir–. Són els nostres éssers estimats".

Equips especialitzats

ANDE, que compta amb finançament del departament de Seguretat Nacional i treballa per a la policia per investigar casos sense resoldre, també té una llarga experiència en identificació de cossos calcinats: des de l'incendi on van morir 34 persones en un vaixell de busseig a Santa Barbara el 2019 fins a les restes de l'accident d'helicòpter del jugador de la NBA Kobe Bryant. Ara també formen policies a Ucraïna per reunir proves de presumptes crims de guerra russos que es puguin utilitzar al Tribunal Penal Internacional de la Haia. Stephen Meer, portaveu de l'empresa, que està processant mostres recollides pels equips a Lahaina, confia que la majoria de les víctimes podran ser identificades.

Mentre els equips de recerca amb gossos continuen treballant entre les restes, els antropòlegs també s'han desplegat a la zona cremada per identificar restes humanes que podrien ser més petites que un pinyol. "Sabem quin aspecte tenen les restes humanes cremades i podem diferenciar-les de les d'un animal o d'alguna cosa que algú pogués tenir a la cuina", va explicar Marin Pilloud, professor d'antropologia de la Universitat de Nevada a Reno.

stats