Uruguai

José Mujica anuncia que té càncer d'esòfag

L'expresident uruguaià ha explicat que tractar el tumor serà especialment complicat perquè fa anys que pateix una malaltia immunològica

ARA
2 min
L’expresident de l’Uruguai, José Mujica, durant una conferència.

BarcelonaL'expresident de l'Uruguai José Mujica ha anunciat aquest dilluns que té càncer d'esòfag. En una roda de premsa, ha explicat que en un control mèdic li han trobat un tumor. "És doblement complex en el meu cas, perquè pateixo una malaltia immunològica des de fa més de 20 anys", ha afegit. Segons ha dit l'expresident, que ara té 88 anys, el tumor li afecta els ronyons entre altres coses, i això dificulta que pugui dur a terme tractaments de quimioteràpia o cirurgies.

José Mujica anuncia que té càncer d'esòfag

"Tot això ho estan avaluant els metges, fent anàlisi cel·lular, com segueix aquesta història. Jo us vull transmetre que he tingut la mort rondant vora el meu llit més d'una vegada, però me n'he sortit tots aquests anys", ha emfatitzat l'expresident. També ha assegurat que, mentre la salut l'hi permeti, seguirà militant amb els seus companys, fidel a la seva manera de pensar, i entretingut amb les verdures i les gallines.

Acompanyat de la seva companya de tota la vida, Lucía Topolanski, Mujica ha enviat un missatge als joves: “Lluiteu per l'amor, no us deixeu ensarronar per l'odi. Si us arriba a atrapar la droga, no us quedeu sols, ningú no se salva sol. Demaneu col·laboració, lluiteu. L'única llibertat és al cap i s'anomena voluntat. I, si no la fem servir, no som lliures. Això cal entendre-ho”. I ha afegit: "Vull transmetre als joves d'aquest país que la vida és bella, que es gasta i se'n va. El quid de la qüestió de triomfar a la vida és tornar a començar cada vegada que un cau. I que, si hi ha batussa, la transformeu en esperança", ha dit.

El president brasiler, Lula da Silva, ha enviat un missatge de "molt d'afecte i força" al seu "germà" José Mujica, després de l'anunci de l'exmandatari. "Al germà Mujica, la meva admiració i solidaritat. Ets un far en la lluita per un món millor. Sempre hem estat junts en els bons moments i en els moments difícils. Molt d'afecte i força, de part meva i de la Janja [esposa de Lula], per a tu i per a la Lucía", ha escrit a les seves xarxes socials.

Mujica va ser president de l'Uruguai entre el 2010 i el 2015, durant el segon mandat de Frente Amplio. El 2020 va renunciar al càrrec de senador que ocupava per dedicar-se a la militància del Moviment de Participació Popular.

stats