Brasil
Internacional Amèrica 30/06/2023

Jair Bolsonaro, inhabilitat políticament durant vuit anys

La justícia condemna per ‘fake news’ i atacs al sistema electoral l’expresident del Brasil, que no podrà presentar-se a unes eleccions fins al 2030

Joaquim Piera
3 min
L'expresident del Brasil Jair Bolsonaro aquest divendres després de ser inhabilitat durant vuit anys.

Sao PauloL’expresident brasiler Jair Bolsonaro ha patit aquest divendres un revés que pot suposar, a la pràctica, la fi de la seva carrera política. El Tribunal Superior Electoral –el màxim òrgan de la justícia electoral al Brasil– ha decretat, per cinc vots a favor i dos en contra, la inhabilitació del líder ultradretà durant els pròxims vuit anys. Això significa que no podrà presentar-se com a candidat a cap procés electoral fins a les presidencials del 2030, quan tindrà 75 anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per tant, Bolsonaro no podrà participar en les municipals del 2024 i el 2028, i, encara més important, a les presidencials del 2026. A partir d’ara, comencen les lluites intestines a l’extrema dreta i entre les posicions més conservadores per fabricar, si és possible, un nou cap de cartell electoral que aglutini la ideologia bolsonarista i que sigui competitiu en menys de tres anys i mig.

La condemna de Bolsonaro arriba sis mesos després d’haver deixat la presidència i de no ocupar cap càrrec electe per primera vegada en quatre dècades, la qual cosa el deixa sense aforament en els diversos fronts judicials que té oberts.

La inhabilitació electoral, la primera que pateix un expresident des del retorn de la democràcia al país el 1988, és conseqüència d’una denúncia presentada pels laboristes del PDT per la reunió que Bolsonaro va organitzar a la seva residència oficial a Brasília amb desenes d’ambaixadors, el juliol de l’any passat, quan només faltaven tres mesos per a les eleccions presidencials.

Durant la trobada, que va ser transmesa en directe per la televisió pública federal, el líder ultradretà va repetir teories de la conspiració sobre les urnes electròniques, va desacreditar el sistema electoral amb proves falses que va argumentar que es basaven en dades oficials, va promoure les amenaces colpistes que va repetir durant tot el seu mandat i va atacar els membres del Suprem. L’objectiu de tot plegat era difondre internacionalment la imatge que s’estava cuinant un frau electoral als comicis de l'octubre, on Bolsonaro va acabar sent derrotat tant a la primera volta com a la segona per Lula da Silva.

Els magistrats del Tribunal Superior Electoral han entès que el llavors president va practicar un delicte d’abús de poder i que ha quedat comprovat que va intentar soscavar la democràcia brasilera amb falsedats.

Els atacs al sistema electoral amb urnes electròniques van ser constants en l’únic mandat de Bolsonaro i s'han acabat convertint en un dels principis ideològics de l’extrema dreta brasilera. De fet, l’expresident encara avui defensa que hi va haver frau a les eleccions que va guanyar el 2018 –segons ell, hauria d’haver guanyat a la primera volta– i no reconeix els resultats de les eleccions de l'octubre passat. Sense haver-ne presentat mai cap prova concloent, continua encenent els seus seguidors més radicals posant en dubte la seva derrota.

M’han apunyalat per l’esquena”

Bolsonaro considera que la inhabilitació és una jugada política. "M’han jutjat pel conjunt de la meva obra de govern", ha dit, i ja ha anunciat que els seus advocats hi presentaran un recurs al Tribunal Suprem, malgrat que ja se sap que no tindrà recorregut perquè tres dels seus magistrats formaven el Tribunal Superior Electoral.

“Aquest judici no té ni cap ni peus, no vaig atacar el sistema electoral sinó que vaig mostrar els errors que tenia”, ha indicat pocs minuts després de la sentència. I ha assegurat que continuarà sent una figura política amb capacitat d’incidència electoral.

“Em van treure de la presidència i ara em condemnen amb investigacions sense acabar de la Policia Federal. El 2018 ja em van intentar matar a Juiz de Fora amb una punyalada a la panxa... i avui m’han clavat una punyalada, però per l’esquena, amb aquesta inhabilitació per abús de poder polític”, ha assegurat.

La condemna de Bolsonaro en l’esfera electoral arriba en un moment d’irrellevància política, en què el líder ultra, que ha renunciat voluntàriament a ser cap de l’oposició, es mostra incapaç de mobilitzar les seves bases. Ho ha intentat sense èxit al llarg dels tres últims mesos, des que el 30 de març va tornar al Brasil després d’un exili voluntari a Florida que va coincidir amb l’intent de cop d’estat del 8 de gener i l’assalt a la seu dels tres poders a Brasília.

stats