Amèrica Llatina

Xile rebutja per àmplia majoria la nova Constitució i manté el llegat de Pinochet

El no s'imposa amb el 61% i deixa el president Gabriel Boric contra les cordes

Marta Pérez
3 min
Manifestants celebrant el resultat a Santiago

Buenos AiresPer més de 20 punts, Xile ha descartat aquest diumenge la proposta de nova Constitució en el plebiscit que culminava el procés constituent obert després de la revolta social del 2019. Amb un 99,9% escrutat, l’opció del "Rebutjo" ha sumat el 61% dels vots, mentre que l’"Aprovo" s’ha quedat en el 38%. Amb una participació del 85% (històrica, perquè després de molts anys el vot tornava a ser obligatori)), el no s'ha imposat a totes les regions del país, també a la Regió Metropolitana i a Valparaíso, on l’"Aprovo” havia dipositat totes les seves esperances.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És una contundent derrota per al president Gabriel Boric i els sectors esperançats amb un canvi al país. La victòria del no, que les enquestes ja vaticinaven encara que no per un marge tan ampli, obre un escenari incert. Per ara, tal com indica l’actual carta magna, seguirà vigent el text actual, escrit i implementat l’any 1980, en plena dictadura d’Augusto Pinochet (1973-1980) i reformat de forma parcial en democràcia. 

Els carrers de les principals ciutats del país s'han omplert de ciutadans que celebraven el resultat. A Santiago, la majoria s’ha concentrat amb banderes al sector oriental de la capital, feu de les classes més acomodades, on el vot negatiu encara ha estat més aclaparador que a la resta del país, amb un 80%.

Aspectes polèmics

Aspectes com el caràcter plurinacional de l’estat, la substitució del Senat per una Cambra de les Regions més descentralitzada i l’abast de la propietat privada en aspectes com les pensions o l’habitatge, eren alguns dels punts més controvertits del nou text, que ha quedat en paper mullat.

Boric ha comparegut a la televisió pública un cop s’ha confirmat la contundent derrota del projecte i s’ha compromès a donar continuïtat al procés i a “construir en conjunt amb el Congrés i la societat civil un nou itinerari constituent”, ha dit. “Els xilens i xilenes han exigit una nova oportunitat per trobar-nos i hem d’estar a l’altura d’aquesta crida”, ha afegit. 

Al juliol, Boric va anunciar que en cas d’arribar a l’escenari actual “hi hauria d’haver un nou procés constituent” i que durant un any i mig més “s’haurà de discutir tot de nou des de zero”. Però, per ara, no està clar com es tirarà endavant aquest plantejament.

Opcions obertes 

Al conjunt de partits que han promogut el rebuig, que abracen des de l’extrema dreta fins al centreesquerra, no hi ha consens sobre el mecanisme a través del qual s’hauria d’obrir un nou procés. Sobre la taula hi ha diverses opcions: mentre alguns aposten per traspassar el protagonisme al Congrés, altres consideren més apropiat que se'n faci càrrec una comissió d’experts.

Per ara, dos diputats han presentat un projecte perquè el president pugui fer passos per obrir un nou procés constituent, però la idea no és unànime. L'extrema dreta ja ha dit que no vol un nou text, sinó reformar l’actual. Fa tres setmanes l’hemicicle va donar llum verda a una norma que facilitaria aquest camí a través de la reducció de quòrums. Però no hi ha certeses que el Congrés validi cap d’aquestes vies. La dreta hi té majoria, però el conjunt de forces polítiques va quedar molt fragmentat a les eleccions legislatives del novembre passat.

Boric, contra les cordes

El president xilè ha estat un acèrrim defensor de la nova Constitució. Va firmar l’acord que va donar pas al procés, fins i tot en contra de les bases del seu propi partit. Va defensar-lo durant la campanya i ja al poder va vincular l’èxit del seu govern a la nova proposta. Per això, aquests resultats el deixen contra les cordes. 

Boric afronta avui un escenari més complex per implementar el seu programa de govern. Els resultats del plebiscit han precipitat una crisi que fins ara el mandatari havia pogut esquivar. Durant el seu discurs, després de conèixer la derrota, ha insinuat que els pròxims dies durà a terme una reestructuració del govern. “Haurem de fer ajustos als nostres equips de govern per afrontar aquest nou període amb aires renovats”, ha dit. Un sector de la dreta ha supeditat la seva assistència a la invitació del president per discutir la forma que haurà de prendre aquesta remodelació.  

stats