Internacional 10/10/2015

S'eleven a 86 els morts en l'atemptat contra una manifestació d'esquerres a Ankara

Erdogan condemna l'atemptat però el compara amb els atacs del PKK dels últims dies. La guerrilla kurda anuncia un alto el foc unilateral fins a les eleccions de l'1 de novembre

Efe
1 min
Les explosions han provocat desenes de morts i ferits / REUTERS

AnkaraFins a 86 persones han mort i 186 han resultat ferides en dues explosions registrades durant una manifestació organitzada per sindicats i partits polítics d'esquerres i kurds a favor de la pau i en contra tant de la guerra, oberta entre Turquia i la guerrilla kurda del PKK, com de les polítiques islamistes del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP). Entre els assistents a la marxa hi havia representants del patit d'esquerres prokurd HDP.

El primer ministre de Turquia, Tayyip Erdogan (AKP), ha condemnat l'atemptat, que ha qualificat d'"abominable atac a la convivència", però l'ha comparat amb els atacs que la milícia pro-kurda del PKK du a terme contra les forces de seguretat turques en els últims dies. "No es distingeix en res dels actes de terror contra ciutadans innocents, funcionaris, policies i soldats", ha dit.

De fet, poques hores després de l'atemptat, la guerrilla del PKK ha anunciat un alto el foc unilateral fins a les eleccions de l'1 de novembre, una decisió que venia debatent des de feia dies. Ha justificat el seu moviment assegurant que busca contrarestar les "mentides" de l'AKP quan diu que els atacs del PKK obstaculitzen la lliure realització de les properes eleccions.

"Les nostres forces no intentaran obstaculitzar l'exercici d'unes eleccions justes i equitatives", diu el comunicat del PKK.

Pel moment ningú ha reivindicat l'atemptat, que es s'ha produït passades les 10 del matí a Ankara (les 9 a Barcelona), amb dues explosions amb segons de diferència quan els manifestants es reunien prop de l'estació de trens de la capital turca.

stats