Internacional 07/12/2018

La CDU escull Kramp-Karrenbauer per substituir Merkel

La Unió Demòcrata Cristiana opta pel continuisme a la presidència del partit

Andreu Jerez
3 min
Annegret Kamp-Karrenbauer durant el seu discurs al congrés federal de la CDU a Hamburg aquest divendres

BerlínAnnegret Kramp-Karrenbauer és l’escollida per substituir Angela Merkel a la presidència de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU). Així ho han decidit els 1.001 delegats del partit en un congrés extraordinari celebrat a Hamburg i que suposa el tancament d’una era per al principal partit del conservadorisme alemany i un dels principals a escala europea. L’encara cancellera d’Alemanya deixa la direcció de la formació que ha pilotat els últims 18 anys, des de la qual ha construït un lideratge incontestable durant bona part de la seva carrera política.

La primera votació ha servit per descartar la candidatura de Jens Spahn, el jove ministre de Sanitat molt crític amb Merkel. En la segona, Kramp-Karrenbauer s'ha imposat amb 517 vots (52%) al seu principal rival, Friedrich Merz, que n'ha obtingut 482 (48%). L’ajustada diferència, de només 35 vots, evidencia que les divisions persisteixen en el si de la força conservadora. Els crítics de Merkel haurien preferit Merz per obrir una nova etapa, més conservadora, per a la CDU. Merkel ha aconseguit finalment que la seva candidata s'acabi imposant en un congrés considerat històric.

Amb l’elecció d’AKK (la sigla amb què se la coneix popularment en la política alemanya), la CDU aposta, per tant, pel continuisme: la fins ara secretària general del partit va ser l’elegida per la mateixa Merkel quan ara fa uns mesos la cancellera va començar a preparar el seu comiat del poder. Kramp-Karrenbauer és una política amb una llarga trajectòria en diferents càrrecs públics, mare de tres fills i catòlica practicant d’accent social. Amb una molt bona relació amb Merkel, AKK no hauria de suposar cap obstacle perquè Merkel acabi la legislatura com a cancellera l’any 2021.

El triomf del “seny”

“El seny ha triomfat”, titula el diari muniquès 'Süddeutsche Zeitung' la seva crònica sobre el congrés d’Hamburg. És un bon resum de la sensació que deixa una cimera política que podria haver significat un canvi fonamental en una formació clau per al futur d’Alemanya, un país d’esperit essencialment conservador. Tant Merz, un advocat milionari amb un programa marcadament neoliberal i estretes connexions amb el sector financer, com Spahn, un conservador de només 38 anys però amb unes enormes ambicions polítiques, haurien suposat un trencament radical amb l’herència de Merkel. El triomf d’AKK suposa, en canvi, una transició molt més suau i menys problemàtica per a la cancellera. Merkel comptarà amb una estreta aliada a la presidència del seu propi partit.

“Som l’últim gran partit popular i vull que continuï sent així el dia de demà. Europa, Alemanya i el món necessiten una CDU forta i hem de lluitar per aconseguir-ho. És la feina que ens uneix”, ha dit Kramp-Karrenbauer en el seu discurs. Durant poc més de vint minuts, ha exposat el seu programa amb un llenguatge directe i un to decidit: AKK vol un estat social, fort i també exigent amb els seus ciutadans. La nova presidenta de la CDU ha sigut descrita a Alemanya com una “mini-Merkel”. No en va, com la cancellera, es caracteritza pel seu estil pragmàtic i poc pretensiós. Però AKK és bastant més conservadora en qüestions de llibertats individuals i drets civils, com ara el matrimoni homosexual i l’avortament.

Merkel diu adeu

El congrés d’Hamburg també ha servit d’escenari perquè Merkel s’acomiadés de la presidència d’un partit que no seria el mateix sense ella i el seu llegat polític. “És l'hora d'obrir un nou capítol. Avui, a aquesta hora, en aquest moment, em sento sobretot satisfeta per un sentiment de gratitud. Per a mi ha sigut un gran plaer, tot un honor. Moltes gràcies". Han sigut les últimes paraules del discurs de Merkel davant el miler de delegats arribats d’arreu del país, que li han dedicat un aplaudiment de deu minuts. Tot i les fortes crítiques que ha patit entre les seves pròpies files, la seva altura política continua sent indiscutible entre els democristians alemanys.

Amb l’adeu definitiu de Merkel de la presidència de la CDU, ara li toca a AKK construir un perfil i un discurs propis sobre els quals cimentar un nou lideratge conservador. La proximitat política i personal de Kramp-Karrenbauer amb la cancellera podria suposar una oportunitat d’or per a la jove ultradreta d’Alternativa per a Alemanya (AfD), que s’ha servit del discurs més centrista de Merkel per obrir un sòlid espai electoral a la dreta de la CDU.

La nova presidenta de la CDU sembla tenir bones cartes per aconseguir el seu objectiu: com a primera ministra de l’estat federat del Sarre entre el 2011 i el 2018, va aconseguir més del 40% dels vots en les eleccions regionals celebrades el març de l’any passat. Tot dependrà, amb tot, de les urnes. Els comicis regionals, municipals i europeus del 2019 seran la primera prova de foc.

stats