Internacional 07/12/2018

Merkel crida a la cohesió en el seu discurs de comiat de la CDU

El congrés del partit escull Annegret Kamp-Karrenbauer com a la seva successora

Efe
2 min
Merkel, al seu discurs de comiat al congrés de la CDU a Hamburg.

HamburgLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ha cridat a la cohesió del seu partit en el seu últim discurs com a líder de la Unió Democratacristiana (CDU), en el congrés que ha escollit la seva successora, Annegret Kamp-Karrenbauer, després de 18 anys al capdavant dels conservadors alemanys.

"Fa 18 anys, en el meu primer discurs com a presidenta, vaig demanar anar per feina davant d'una situació molt difícil per al partit", ha dit en obrir la seva intervenció, en al·lusió a l'escàndol de finançament irregular que es va revelar llavors sota la denominada era Helmut Kohl, quan la formació passava a l'oposició. Va costar "superar" aquesta situació, ha prosseguit, i molts anys "i moltes eleccions després" el desafiament ara és "mantenir-se units" i "liderar units", sempre des de la vocació centrista que caracteritza la CDU.

Són moments de forta "polarització social", agreujats per la irrupció de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AFD) en el panorama parlamentari alemany, ha recordat Merkel, per destacar a continuació la necessitat de desmarcar-se'n. "Nosaltres no incitem a l'odi ni aïllem a ningú", "No discriminem ningú", "No fem diferències entre el respecte a la dignitat humana", ha proclamat, i ha insistit: "Des de la CDU ens desmarquem dels que ho fan i representem els valors democràtics".

Merkel ha recordat que el seu bloc conservador ha liderat Alemanya durant més de cinquanta anys –en al·lusió als cinc cancellers federals sorgits de les seves files del total de vuit que ha tingut el país– i que l'objectiu ara és "seguir liderant".

En la seva intervenció, no ha expressat un suport clar a cap dels tres aspirants a la seva successió, però sí que ha fet al·lusió a la que posteriorment ha estat escollida com a la seva successora, la fins ara secretària general de la CDU i lleial a la seva línia, Annegret Kramp-Karrenbauer (coneguda amb el sobrenom d'AKK), de qui ha recordat que el partit havia aconseguit al seu land, el Sarre, més del 40% dels vots.

El discurs de Merkel, a qui el congrés havia rebut ja en l'obertura amb una forta ovació, ha estat interromput per freqüents aplaudiments, especialment quan la líder ha expressat el seu agraïment als seus col·laboradors més fidels.

El discurs de mitja hora ha sigut més curt del que és habitual –uns 90 minuts–, i molt més emotiu del que és característic en el que la cancellera anomena, irònicament, "la sequedat pròpia de Merkel".

Els 1.001 delegats del congrés, que se celebra a Hamburg, han escollit la nova cúpula de la formació, a més de la presidència, que ha guanyat AKK, de 56 anys, representant de l'ala lleial a la línia de Merkel, per sobre de dos aspirants més: l'ex cap del grup parlamentari Friedrich Merz, de 63 anys, i el ministre de Sanitat, Jens Spahn, de 38, que representaven els corrents dretans.

Merkel, malgrat la seva pretesa neutralitat, s'havia inclinat per la primera, mentre que diversos noms de pes del partit, com el president del Parlament, Wolfgang Schäuble, donaven suport a Merz.

stats