Internacional 13/02/2019

Els actes antisemites han crescut un 74% a França

El govern francès vincula aquest ascens amb la protesta dels 'armilles grogues'

Ara
2 min
Pintada antisemita a una bústia a París

BarcelonaEls actes antisemites a París i els seus voltants han augmentat un 74% el 2018 respecte de l'any anterior, de manera que s'ha passat de 311 a 541 accions d'aquest tipus, segons dades del govern francès.

La policia està investigant fets diversos com l'aparició d'esvàstiques en diferents bústies de París amb retrats de Simone Veil, polític i supervivent de l'Holocaust; l'aparició d'una pintada amb la paraula "Juden" ("gueto jueu" en alemany) a l'aparador d'una fleca a l'Île Saint-Louis, al centre de París, o atacs contra el president de la República, Emmanuel Macron, relacionant-lo amb un lobi jueu.

Aquests només són alguns dels centenars d'actes antisemites que s'han comès en els últims mesos a França, on hi ha la població jueva més nombrosa del món després d'Israel i els Estats Units.

El primer ministre, Edouard Philippe, ha dit al Parlament francès que "aquests actes estan creant malestar" entre la població. "Dia rere dia, estic notificant que símbols i llocs que el nostre país estima són atacats", ha afegit.

El ministre de l'Interior francès ha fet pública l'escalada de violència antisemita escollint una localitat amb profund simbolisme. Les xifres les ha fet públiques a Saint-Geneviève-des-Bois, a la perifèria de la capital, on havien aparegut destrossats uns arbres que s'havien plantat en memòria del jove Ilan Halimi, assassinat el 2006 per un grup d'antisemites.

Frédéric Potier, el delegat interministerial per a la lluita contra el racisme, l'antisemitisme i l'homofòbia, ha dit que alguns grups d'extrema dreta han aconseguit infiltrar-se en les manifestacions dels 'armilles grogues'.

"Quan l'odi als jueus se superposa amb l'odi a la democràcia, el vocabulari de la 'fachosphere' (l'esfera dels feixistes) es troba a les parets", va escriure Potier a Twitter.

stats