Tailàndia
Internacional Àsia 29/11/2022

Destituïts tots els monjos d'un monestir budista per consumir metamfetamines

El consum i la circulació d'aquesta droga afecta greument els països del Sud-est Asiàtic, com Tailàndia

ARA
2 min
Tailàndia, un monjo budista en un temple de Bangkok. REUTERS/Jorge Silva

BarcelonaFins a aquest dimarts, un petit temple budista de Bung Sam Phan, a la província de Phetchabun (al centre de Tailàndia), tenia tres monjos i un abat. Després d'haver estat sotmesos a un test d'orina i d'haver donat positiu en metamfetamina, tots quatre han estat destituïts i expulsats del sacerdoci, segons ha explicat el responsable del districte, Boonlert Thintapthai, a l'agència AFP.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Arran dels resultats de les proves, les autoritats locals han enviat els quatre religiosos a una clínica de salut perquè comencin un procés de desintoxicació. Així doncs, el temple ha quedat buit i els veïns de Bung Sam Phan estan amoïnats per si no poden seguir les pràctiques de la seva religió. Fins ara seguien la "creació de mèrits", una tradició budista que promou les bones accions i les bones conductes. A Bung Sam Phan, per exemple, els creients visitaven al temple per donar menjar als monjos. Thintapthai ha comunicat que el temple està a l'espera de rebre nous monjos perquè els veïns puguin satisfer el seu compromís religiós.

Metamfetamina a preus molt baixos

Al Sud-est Asiàtic hi abunda el tràfic de metamfetamina, segons l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Crim. Birmània és el principal productor mundial d'aquest psicotròpic, gran part del qual s'exporta a Tailàndia. Un cop allà, les pastilles es poden comprar als carrers per 20 bahts (l'equivalent a uns 55 cèntims d'euro). El 2021, les requises de metamfetamina van assolir un màxim històric al país, d'acord amb l'ONU.

Actualment s'ha intensificat el control policial, amb batudes com la del temple de Bung Sam Phan. Tot plegat forma part d'una campanya per lluitar contra el narcotràfic impulsada pel primer ministre tailandès, Prayuth Chan-ocha. Un dels detonants d'aquesta decisió va ser el tiroteig en una escola bressol, en què un agent de la policia que havien acomiadat per possessió d'aquesta droga va matar 37 persones fa un mes.

stats