Japó
Internacional Àsia 27/09/2022

El Japó acomiada Shinzo Abe amb un funeral d'estat

Milers de persones es manifesten en contra d'aquest reconeixement pòstum a un primer ministre controvertit

ARA
2 min
Milers de persones s'han apropat a dipositar flors i acomiadar l'exprimer ministre del Japó, Shinzo Abe.

BarcelonaL'ex primer ministre japonès Shinzo Abe, assassinat a trets aquest estiu, ha estat acomiadat aquest dimarts al seu país en el primer funeral d'estat a un excap de govern en 55 anys. Més de 10.000 persones han anat a posar flors als voltants del Nippon Budokan, una gran sala de concerts del centre de Tòquio, on s'ha oficiat la cerimònia i on hi ha hagut cues durant hores. La vídua d'Abe, Akie, ha transportat les cendres del seu marit fins a aquest auditori cap a les 2 del migdia al Japó (les 5 de la matinada, hora catalana?, on l'han rebuda una banda militar i la salutació de la guàrdia d'honor.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però no tothom ha vist bé la cerimònia i milers de persones s'han manifestat als carrers de la capital nipona per mostrar el seu rebuig a la celebració d'un funeral d'estat, amb els més alts honors, a un polític que va ser un controvertit primer ministre. Líder del conservador Partit Liberal Democràtic (LPD), el nacionalista Shinzo Abe va intentar impulsar fins i tot la militarització del Japó en la seva etapa com a primer ministre, entre el 2012 i el 2020. Però a més, el seu assassinat, en un acte de campanya el 8 de juliol a mans d'un home que denunciava la ruïna de la seva família a mans de la secta Església de la Unificació, va posar de manifest els vincles d'aquesta secta amb el LPD.

L'actual primer ministre, Fumio Kishida, del mateix partit que Abe, es va haver de disculpar i s'ha compromès a tallar els llaços de l'LPD amb aquesta església. Kishida està registrant els seus nivells més baixos de popularitat des que va arribar a liderar el govern l'octubre de l'any passat.

L'oposició a homenatjar Abe amb un funeral d'estat, el primer esdeveniment d'aquest tipus des del 1967, també l'alimenta l'elevat cost d'aquesta cerimònia en un moment de crisi econòmica per als ciutadans. El funeral ha costat 11,5 milions de dòlars.

Kishida ha estat un dels encarregats de recordar Shinzo Abe en els discursos oficials del funeral, juntament amb Yoshihide Suga, que va ser successor d'Abe com a primer ministre –quan aquest va decidir deixar el càrrec per motius de salut l'any 2020– i predecessor de Kishida. "Sempre vas dir que volies millorar el Japó, que volies que els joves tinguessin esperança i orgull", ha dit Suga, amb la veu tremolosa, i ha destacat precisament que molts dels que portaven flors tenien entre 20 i 30 anys.

Dins del Budokan, un gran retrat de Shinzo Abe cobert amb una cinta negra penjava sobre un banc de flors verdes, blanques i grogues. Al centre hi havia una bandera japonesa feta de flors. A prop, un mur de fotos mostrava Abe passejant amb els líders del G7, per exemple, i en altres moments del seu llarg mandat com a cap de govern. Durant l'acte s'ha fet un minut de silenci i hi ha hagut una retrospectiva de la vida política de l'ex primer ministre.

stats