Eleccions a l'Índia

Victòria aigualida de Modi: s'assegura un tercer mandat, però perd la majoria absoluta

La coalició opositora obté uns resultats millors dels que auguraven les enquestes i la formació del primer ministre haurà de buscar aliances

5 min
El primer ministre indi, Narendra Modi, celebra els resultats de les eleccions.

BarcelonaNarendra Modi ha aconseguit una altra victòria, tot i que aigualida. El primer ministre de l'Índia s'ha assegurat un tercer mandat al capdavant del país més poblat de món, una fita que només havia aconseguit Jawaharlal Nehru (1947-1964), el primer líder de l'Índia independent. Però els resultats de les eleccions generals deixen un escenari molt menys favorable per al seu partit, el Bharatiya Janata Party (Partit del Poble Indi), que no ha aconseguit arribar al llindar de la majoria absoluta. El Parlament indi té 543 escons, per la qual cosa la xifra clau són 272. De moment, les projeccions el deixen clarament per sota, amb 243, tot i que encara no s'han escrutat tots els vots i l'autoritat electoral no concreta el percentatge del recompte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les eleccions han enfrontat dues grans coalicions: l'Aliança Democràtica Nacional (NDA) –de centredreta i liderada pel BJP– i el bloc opositor de centreesquerra INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance), que agrupa més de vint formacions, entre les quals el principal partit de l'oposició, el Congrés Nacional Indi –liderat per Rahul Gandhi, net de l'ex primera ministra Indira Gandhi i besnet de Jawaharlal Nehru–, que era la formació dominant al país fins que Modi va arribar al poder ara fa deu anys. La coalició del primer ministre ha obtingut 296 escons i l'opositora, 231.

El resultat obtingut pel BJP és pitjor que el de les últimes eleccions, el 2019, quan va obtenir 303 escons i la coalició va arribar a 353. Però suposa un cop encara més dur tenint en compte que Modi s'havia marcat com a objectiu arribar als 370 diputats del BJP i superar els 400 escons amb la coalició. I no eren previsions internes, sinó que l'ambiciosa xifra apareixia fins i tot als cartells electorals i s'havia convertit en un dels seus lemes de campanya.

Un cartell electoral del partit del primer ministre indi Narendra Modi, que diu "Aquest any, més de 400", referint-se a l'objectiu d'escons.
Seguidors del partit del primer ministre indi Narendra Modi, el Partit Bharatiya Janata (BJP), celebren els resultats de les eleccions, a Nova Delhi.

La primera reacció de Modi ha estat a X per celebrar que "la gent ha dipositat la confiança en la NDA per tercera vegada consecutiva", cosa que ha qualificat de "gesta històrica en la història de l'Índia". Després, ja davant els seus seguidors a la seu del partit a Nova Delhi, ha dit que estava "molt i molt content" i ha agraït el suport de la gent. "Aquesta relació de confiança és una gran fortalesa de la democràcia", ha afegit. I ha destacat que "l'oposició, malgrat estar unida, no ha pogut aconseguir el nombre d'escons que ha obtingut el BJP tot sol".

Segons Reuters, dos aliats regionals de la coalició de Modi ja han garantit el suport al primer ministre, després que alguns mitjans locals informessin que l'aliança opositora també hi estava en contacte.

A les eleccions més multitudinàries del món, que han durat 44 dies, hi han votat 642 milions de persones dels gairebé 970 milions amb dret de sufragi, malgrat les temperatures de rècord, que s'han acostat als 50 graus en alguns llocs del nord i el centre del país. Els resultats serviran per definir la composició del Parlament indi dels cinc anys vinents. Com que el BJP no té majoria absoluta, es veurà obligat a negociar. "Això garanteix que el Parlament podrà frenar decisions que ataquen les llibertats a l'Índia. Modi haurà de mesurar molt aquest to autoritari i dèspota dels últims anys", apunta Ana Ballesteros, investigadora sènior del Cidob, que preveu una moderació de la retòrica i la política del govern.

La figura carismàtica del popular i populista primer ministre, de 73 anys, ha centrat la campanya del seu partit, que ha posat el focus en la seguretat nacional i el nacionalisme hindú, en un país on el 80% de la població professa aquesta religió. Un dels principals retrets dels crítics és el nacionalisme exclusiu que ataca les minories, com la musulmana.

En aquest sentit, una de les sorpreses ha estat la victòria de l'oposició a l'estat d'Uttar Pradesh, bastió tradicional dels nacionalistes hindús del BJP. És l'estat més populós, amb 240 milions d'habitants, i el que més escons aporta al Parlament (80). Els resultats preliminars donen la victòria a la coalició opositora INDIA, amb 43 diputats, mentre que NDA se n'enduria 36.

Ressorgiment de l'oposició

L'oposició ha tingut un resultat molt millor del que auguraven les enquestes, malgrat que ha denunciat que no ha pogut jugar amb igualtat de condicions, amb els comptes bancaris bloquejats i alguns líders opositors tancats a la presó acusats de càrrecs de corrupció que neguen. "El principal impacte que poden tenir aquestes eleccions en el partit del govern és el fet d'haver d'assumir que el Partit del Congrés, que es donava per mort, no està mort, sinó al contrari: ha obtingut uns resultats que ningú s'esperava", destaca Ballesteros.

La formació de Rahul Gandhi obté, de moment, 97 escons, gairebé el doble que a les anteriors eleccions (52). El líder opositor ha dit que es reunirà amb els seus socis d'aliança demà per decidir els passos següents. En una roda de premsa, ha assegurat que la formació no ha centrat la campanya només contra el BJP, sinó també a "salvar la Constitució" del país.

Seguidors del partit del Congrés Nacional Indi, opositor de Narendra Modi, celebren els resultats preliminars a la seu de la formació a Nova Delhi.
Rahul Gandhi, líder del Partit del Congrés, el principal partit opositor a l'Índia, en una roda de premsa després de conèixer els resultats de les eleccions.

Segons The Times of India, l'aliança de Modi ha tingut bons resultats a les principals ciutats, com a Nova Delhi, Bangalore i Pune, mentre que l'aliança opositora ha dominat, en general, a les zones rurals. "Nosaltres ens hem enfocat en els aturats, els agricultors i els pobres del país, mentre que el BJP ha escampat mentides i odi", ha dit el president del Partit del Congrés, Mallikarjun Kharge, que ha considerat que els resultats eren una "derrota moral i política" de Modi.

L'economia, clau

Ballesteros afirma que Gandhi "ha entès que havia de fer les coses de manera diferent" perquè se'l veia com un membre de l'elit, "desconnectat de la resta del país". "Però ha fet una millor campanya que en les eleccions anteriors i ha reprès un cert discurs socialista, crític amb el capitalisme d'amiguets que ha desenvolupat Modi, defensant que cal redistribuir la riquesa, i ha connectat millor amb els votants".

L'analista considera que l'augment de les desigualtats al país, on la divisió entre els més pobres i els més rics ha crescut, ha tingut impacte en el resultat de les eleccions. "En les dues anteriors eleccions, Modi va guanyar perquè donava una imatge d'una Índia de progrés. Però la riquesa no s'ha distribuït de manera equitativa", diu Ballesteros. I apunta que la polarització religiosa com a estratègia electoral tampoc ha funcionat per a tothom. "Si l'economia va bé, pot funcionar, però quan l'economia de les famílies no és l'adequada, això es castiga", conclou.

stats