Internacional 22/04/2018

Mig centenar de morts en un atemptat suïcida a Kabul

Un terrorista s'ha immolat entre la gent que feia cua per registrar-se en un centre de votació

Mònica Bernabé
2 min
Els serveis d'emergències socorren les víctimes de l'atemptat d'Estat Islàmic a Kabul

BarcelonaAlmenys 57 persones han mort aquest diumenge a Kabul i 119 més han resultat ferides en un atemptat suïcida contra unes oficines governamentals a l’oest de la capital on desenes de persones feien cua per registrar-se per poder votar a les pròximes eleccions parlamentàries, previstes en principi per al 20 d’octubre, segons ha informat un portaveu del ministeri afganès de Salut Pública, Wahidullah Majrooh. L’Estat Islàmic ha reivindicat l’atac, que un cop més va tenir lloc en una zona on bàsicament viu població de l’ètnia hazara i, en conseqüència, xiïta, a diferència de la majoria de la població afganesa, que és sunnita.

A l’Afganistan no existeix un cens electoral. És per això que els votants han de registrar-se i obtenir un carnet electoral amb les seves dades personals per poder participar en els comicis. Això, però, no ha evitat el frau electoral a les anteriors votacions que s’han celebrat al país: molts carnets van ser falsificats o els electors els van vendre directament. Per exemple, a les últimes eleccions presidencials, el 2014, el nombre de votants en algunes províncies va ser fins i tot superior a la seva xifra d’habitants.

Per evitar de nou un caos similar, el govern ha decidit que, per a les pròximes parlamentàries, tots els carnets electorals ja en circulació deixen de ser vàlids, de manera que tots els votants han de tornar-se a registrar per obtenir un document de votació nou.

Això és el que pretenien les desenes de persones que ahir feien cua a l’exterior de l’oficina governamental que va ser atacada. El terrorista suïcida, que anava a peu, va fer detonar una armilla amb explosius quan estava entre la gent que feia cua. Per aquesta raó el nombre de víctimes va ser tan elevat.

L’escena després de l’atemptat era esperpèntica. Hi havia restes humanes a les parets dels edificis i a la vorera del carrer, i el canal d’aigües residuals -que recorre tots els carrers de Kabul de manera paral·lela a la calçada- va quedar ple de sang. Entre les víctimes hi ha alguns escolars que es dirigien a un col·legi pròxim.

Fa només una setmana que els electors es poden registrar per votar a les parlamentàries del mes d’octubre, i de moment el nombre de persones que ho han fet és mínim. De fet, molts analistes preveuen que finalment no hi haurà comicis. Les legislatives s’havien de celebrar inicialment el 2015, però s’han ajornat repetidament davant la impossibilitat de garantir que no hi haurà de nou frau electoral.

stats