Internacional 01/05/2021

Austràlia amenaça amb fins a 5 anys de presó els seus ciutadans que hi tornin des de l'Índia

El país asiàtic bat un nou rècord, amb més de 400.000 contagis de covid-19 en les últimes 24 hores

3 min
Un pacient de covid-19 és atès en un hospital de Nova Delhi, la capital de l'Índia, aquest dissabte

SabadellQui arribi a Austràlia procedent de l'Índia s'enfrontarà a multes de 66.000 dòlars australians (més de 42.000 euros) i a penes de presó que poden arribar fins als cinc anys. La mesura, que entrarà en vigor dilluns i estarà vigent com a mínim fins al 15 de maig, té com a objectiu evitar que el creixement exponencial de contagis de covid-19 que viu l'Índia des de fa uns dies es traslladi a Austràlia, que ha aconseguit mantenir la pandèmia a ratlla pràcticament des de l'inici. "El govern no pren aquestes decisions a la lleugera, però és clau protegir la integritat de la salut pública i dels sistemes de quarantena australians i que el nombre de casos de covid-19 en les instal·lacions de quarantena es redueixi fins a un nivell manejable", ha argumentat, en un comunicat, el ministre de Salut australià, Greg Hunt.

El baix nombre d'infeccions per coronavirus registrat a Austràlia respon sobretot a un tancament total de les fronteres internacionals, que fa més d'un any que dura però que té una excepció: els australians que eren a l'estranger sí que podien tornar a casa, tot i que havien de complir dues setmanes de quarantena en arribar-hi. La nova restricció elimina aquesta possibilitat per als australians procedents de l'Índia, que mentre la mesura estigui en vigor no podran tornar a casa. Per impedir que es pugui burlar la prohibició volant de l'Índia a Austràlia passant prèviament per un altre país, la norma assenyala que qualsevol persona que hagi estat en territori indi durant els 14 dies previs tindrà vetat l'accés a l'illa.

Es tracta de la primera vegada que Austràlia impedeix el retorn a casa dels seus ciutadans, i ho ha fet en resposta a la situació dramàtica de la pandèmia a l'Índia, on precisament aquest dissabte s'ha superat per primer cop la barrera dels 400.000 contagis diaris, amb 401.993. En total, més de 19 milions de persones han contret la malaltia al país asiàtic, 7 milions dels quals durant l'últim mes. Pel que fa a les morts, se n'han comptabilitzat 3.523, una mica per sota del màxim de dijous, i el total és de gairebé 212.000, 50.000 de les quals corresponents a l'abril.

A Austràlia, en canvi, només hi han mort 910 persones a causa del covid (des de finals d'octubre, només tres) i el nombre total de contagis no arriba als 30.000, dos terços dels quals a causa d'un brot registrat a l'estiu a Melbourne. Aquest dissabte només s'han registrat 13 infeccions, en un país de 25 milions d'habitants. Segons la premsa australiana, actualment hi ha uns 9.000 australians que són a l'Índia i que han manifestat al ministeri d'Afers Estrangers la seva voluntat de tornar a casa. D'aquestes persones, 650 són considerades vulnerables.

Una mesura "indignant"

La prohibició de tornar a Austràlia ha topat amb l'oposició d'organitzacions com Human Rights Watch, que considera "indignant" la decisió del govern. "Els australians tenen el dret a tornar al seu país. El govern hauria de buscar maneres per posar en quarantena, de manera segura, els australians que tornin de l'Índia, en comptes de centrar els esforços en penes de presó i càstigs severs", ha assenyalat la directora d'aquesta ONG a Austràlia, Elaine Pearson, en un comunicat.

En declaracions recollides per Reuters, Neela Janakiramanan, una cirurgiana australiana d'origen indi, ha lamentat que s'hagi aprovat una mesura "desproporcionada" i que "criminalitza" els ciutadans que volen tornar a casa. "Els australians d'origen indi ho veiem com una política racista, perquè se'ns tracta diferent de la gent d'altres països que han patit onades d'infeccions similars, com els Estats Units, el Regne Unit o [altres països d']Europa. És molt dur sentir-se assenyalat com a grup ètnic", ha lamentat.

La variant índia s'escampa per Europa

França va anunciar divendres que havia detectat tres casos de la variant índia del coronavirus al seu territori. Se suma així a altres països europeus, com el Regne Unit, Bèlgica o Alemanya, que al llarg dels últims dies han confirmat casos puntuals d'aquesta variant. Aquest dissabte s'ha trobat aquesta mateixa forma del virus en tres tripulants d'un vaixell que està atracat al port de Vigo des de dimarts. Segons les autoritats sanitàries gallegues, el brot està controlat. De moment, la variant índia es considera "d'interès", però no "preocupant", i no hi ha cap prova que indiqui que pugui ser resistent a les vacunes existents actualment.

stats