Internacional 14/11/2015

Barcelona també va tenir un local anomenat Bataclan

El nom està inspirat en una de les obres satíriques del compositor d'origen jueu Jacques Offenbach

Ara
2 min

BarcelonaLa ciutat de Barcelona també va tenir el seu Bataclan, un local de música en directe situat al número 85 de l'avinguda Paral·lel, i que va estar obert amb aquest nom entre els anys 1924 i 1942. El Bataclan barceloní va prendre el nom del mateix Bataclan de París atacat ahir, on van morir prop d'un centenar de persones. El cafè concert s'havia batejat inicialment amb el nom de Gran Café del Recreo i ja funcionava com a 'music-hall' des del 1910. L'èxit que tenia va fer que s'ampliés i es canviés el nom a Novelty, i es va arribar a convertir en un dels locals més famosos del Paral·lel. Va ser l'any 1924 que el propietari d'El Molino se'n va fer càrrec i va batejar-lo com a Bataclan. Així va arribar fins a la Guerra Civil, fins que amb l'arribada dels franquistes es va modificar per passar a dir-se Ra-ta-plán i va acabar per tancar l'any 1942.

El nom Bataclan prové d'una opereta de Jacques Offenbach, estrenada al 1855 a París i que va ser el primer gran èxit del compositor nascut al segle XIX a Alemanya i nacionalitzat francès. La peça és una sàtira mordaç a tota l'actualitat del moment, i es va reposar durant dècades en diferents capitals mundials, incloses Londres i Nova York. Offenbach era jueu, fill d'un cantor de sinagoga, professor de música i compositor, que va adoptar aquest cognom en una època històrica en què s'obligava els jueus a prendre cognoms heretables. De fet, va arribar a convertir-se al cristianisme. A cavall entre Alemanya i França, Offenbach va acabar convertint-se en un dels músics predilectes del regnat de l'emperador Napoleó III.

La ciutat de París va inaugurar el 1865 el seu cafè concert batejat com a Bataclan, amb sala de ball inclosa. Diversos canvis de propietaris i actuacions d'alguns dels artistes més coneguts d'aquells anys se succeeixen durant els inicis del segle XX, fins al punt que el local inspira la creació d'una companyia homònima que arriba a fer gires per l'Amèrica del Sud. Revenut un altre cop el 1926, va funcionar com a cinema i teatre, entre diferents vicissituds –com un incendi el 1933–, fins que va tancar el 1969. L'any 1983 reobre com a sala d'espectacles un altre cop. L'any 1991 l'establiment va ser classificat com a monument històric i, en els últims anys, funcionava amb una programació diversa de concerts, espectacles i discoteca. Ahir hi havia un concert del grup de rock dur californià Eagles of Death Metal, que es va veure fatalment avortat.

stats