18 anys de presó per a un 'senyor de la guerra' per crims de lesa humanitat a la República Centreafricana

L'Haia dicta contra el congolès Bemba la seva tercera sentència 14 danys després de la seva posada en marxa

La Cort Penal Internacional (CPI) ha condemnat aquest dimarts a 18 anys de presó l'excap militar del Moviment per a l'Alliberament del Congo (MLC, per les sigles en anglès), Jean-Pierre Bemba, per tres crims de guerra i dos delictes de lesa humanitat comesos per les seves tropes a la veïna República Centreafricana entre 2002 i 2003.

La fiscal de la cort, Fatou Bensouda, havia demanat en la vista una pena mínima de 25 anys de presó, en considerar que seria proporcional a la gravetat dels crims comesos i al seu grau de culpabilitat.

La sentència, llegida per la jutgessa presidenta Sylvia Steiner, deixa clar que, tot i que Jean-Pierre Bemba no era físicament a la República Centreafricana, sí que "va estar al comandament" i "va rebre informes diaris" en els quals constaven els crims que els seus soldats estaven cometent. En aquest sentit, retreu aquest antic 'senyor de la guerra' que " fallés en el seu deure de prendre mesures efectives per prevenir o evitar els crims de les seves forces". 

Segons la sentència Bemba era el màxim responsable militar de les tropes del MLC, que van cometre assassinats, saquejos i violacions en àmplies zones de la República Centreafricana, fent ús d'una extremada crueltat. La jutgessa apunta que els soldats van utilitzar la violació com a crim de guerra, i en aquest sentit ha pogut recollir durs testimonis de víctimes directes dels abusos, algunes de les quals eren menors d'edat. 

Un TPI car i sense activitat

Bemba, que va arribar a ser vicepresident del Congo l'any 2003, és el càrrec de més nivell que ha estat condemnat pel tribunal de l'Haia i la tercera sentència dictada des del 2002. 

Les atrocitats de l'MLC es van produir entre finals d' octubre del 2002 i el febre del 2003, quan els homes de Bemba van entrar a la República Centreafricana per intentar acabar amb qualsevol resistència al president,  Ange-Félix Patassé.

Els fiscals havien demanat per a Bemba una condemna d'almenys 25 anys, al final d'un llarg judici que es va obrir al novembre de 2010, després que fos detingut a Brussel·les dos anys abans.