Internacional 11/02/2021

Biden adverteix Xi Jinping sobre Taiwan i les violacions de drets humans

El president dels EUA parla per telèfon per primer cop amb el líder xinès i anuncia un grup de treball al Pentàgon sobre la Xina

2 min
Joe Biden parla durant una visita al Pentàgon el 19 de febrer.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va parlar per telefon aquest dimecres amb el president xinès, Xi Jinping. En la seva primera trucada amb Xi des de que va prendre possessió, Biden va afrontar diversos temes espinosos en les relacions dels Estats Units i la Xina, com la situació de Taiwan, a la qual Washington dona suport davant les amenaces militars de la Xina, o les violacions dels drets humans del règim xinès, especialment contra la minoria musulmana dels uigurs.

"Li he expressat la meva preocupació sobre les pràctiques econòmiques de la Xina, els abusos de drets humans i la coerció a Taiwan. Li he dit que treballaré amb la Xina quan això beneficiï el poble nord-americà", va explicar Joe Biden després de la seva trucada. Poc abans havia anunciat, de fet, la creació d'un grup de treball especial dins del Pentàgon (departament de Defensa) sobre la Xina. El nou equip, que tindrà 15 membres i serà liderat per un assessor especial del secretari de Defensa, Lloyd Austin, revisarà l'estratègia militar i de seguretat nacional del govern nord-americà amb la Xina.

Segons la Casa Blanca, el president xinès va defensar la seva sobirania per imposar les polítiques internes que cregui oportunes, però va admetre que una confrontació amb els Estats Units seria "un desastre" per als dos països, de manera que va cridar a crear vies de connexió.

L'administració de Joe Biden, amb el secretari d'Estat Anthony Blinken al capdavant de la política exterior, ha identificat la Xina com el seu principal rival polític, a més de Rússia, i manté les preocupacions de l'anterior administració Trump pel que fa a les pràctiques econòmiques poc transparents i els problemes de propietat intel·lectual, tot i que el seu enfocament es distancia de la guerra comercial que va intentar imposar l'anterior president. També és més contundent a l'hora de denunciar els abusos de drets humans i la defensa de Taiwan com un aliat de Washington.

Biden va trucar a Xi Jinping, amb qui ja havia parlat per telèfon durant el període de transició, quan encara no havia estat investit però sí elegit, per felicitar-lo amb motiu de l'Any Nou xinès, que comença demà, i ho va aprofitar per posar sobre la taula diversos temes de preocupació per als nord-americans. Segons els mitjans xinesos, Xi Jinping va deixar clar a Biden que tant Taiwan com Hong Kong i els uigurs són "assumptes interns" de la Xina i va advertir Biden que la cooperació entre els dos països "és l'única opció correcta".

stats