Internacional 26/05/2021

Biden ordena investigar si el virus del covid-19 va sortir accidentalment d'un laboratori

Els experts d'intel·ligència estan dividits entre aquesta opció i el contagi entre animals i humans

Benjamin Mueller / Noah Weiland - The New York Times
3 min
Personal de seguretat davant de l'Institut de Virologia de Wuhan al febrer, durant la visita de l'equip de l'OMS que va investigar l'origen del coronavirus

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat aquest dimecres a les agències d'intel·ligència nord-americanes que "redoblin els seus esforços" per determinar l'origen del coronavirus i que investiguin si el covid-19 es va crear accidentalment en un laboratori. Biden ha demanat als seus serveis d'intel·ligència que elaborin un informe en el termini de 90 dies i que mantinguin el Congrés "plenament informat".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La petició de Biden es produeix quan els màxims responsables sanitaris han renovat, aquesta mateixa setmana, les seves demandes d'una investigació més rigorosa sobre els orígens del virus i quan l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'enfronta a crítiques creixents pel seu informe sobre els orígens del virus, que rebutja la possibilitat que escapés accidentalment d'un laboratori xinès. En els últims dies, alguns científics s'han manifestat oberts de nou a la idea d'un possible accident de laboratori a la Xina com a origen del covid-19 i l'OMS no hi ha sabut respondre.

El comunicat de la Casa Blanca diu que Biden ja va demanar al seu assessor de seguretat nacional al març que encarregués als serveis d'intel·ligència un informe sobre l'origen del virus i que va rebre a principis d'aquest mes, i després del qual ha demanat un "seguiment addicional". En aquell informe, la comunitat d'intel·ligència "plantejava dos escenaris probables", però no responia definitivament la pregunta. "Aquí hi ha la seva posició actual: mentre dos elements de la comunitat d'intel·ligència s'inclinen cap al primer escenari i un més cap al segon, cadascun amb confiança baixa o moderada, la majoria no creuen que hi hagi prou informació per avaluar-ne un com a més probable que l'altre", afegeix el comunicat. Els dos possibles escenaris serien el del laboratori i el de la transmissió natural entre animals i humans.

Xavier Becerra, secretari de serveis humans i de salut dels Estats Units, va dir en una reunió anual de l'OMS dimarts que la preparació per a la pròxima pandèmia requeria un estudi més complet dels orígens de l'actual. "La segona fase de l'estudi dels orígens del covid s'ha de posar en marxa en termes transparents, basats en la ciència i que donin independència als experts internacionals per avaluar completament la font del virus i els primers dies del brot", va dir Becerra. Andy Slavitt, un dels principals assessors del coronavirus del president Biden, va ser més contundent encara en les seves crítiques a l'OMS i la Xina.

Una investigació conjunta de l'OMS i la Xina, que va publicar les seves conclusions al març, va desestimar com a "extremadament improbable" la possibilitat que el virus hagués sorgit accidentalment d'un laboratori. "Hem d'arribar al fons i necessitem un procés totalment transparent per part de la Xina", va dir Slavitt als periodistes dimarts. “Necessitem l'ajuda de l'OMS en aquest assumpte. No sentim que la tinguem ara”, va afegir.

Noves veus científiques demanen investigar

Alhora, a principis de març, un petit grup de científics que es feia dir el Grup de París va publicar una carta oberta demanant una investigació de l’equip d’experts independents enviats a la Xina com a part de la missió de l’OMS. Després, aquest mes d’abril, un grup de divuit científics va dir en una carta publicada a la revista Science que no hi havia prou proves per decidir si un origen natural o una fuita accidental de laboratori han causat la pandèmia de covid-19.

Els informes que suggerien que el coronavirus podria haver sorgit accidentalment d’un laboratori a la ciutat xinesa de Wuhan a finals del 2019 van ser ofegats en gran part l’any passat pels relats dels científics que apuntaven el probable camí des d’un hoste animal fins als humans en un entorn natural. Molts científics creuen que l’anomenat esdeveniment de desbordament continua sent l’explicació més plausible de la pandèmia. Però la investigació conjunta de l’OMS i la Xina no va resoldre l’assumpte: el govern xinès va intentar repetidament doblegar la investigació en el seu favor i els científics xinesos van proporcionar totes les dades utilitzades en l’informe final.

El doctor Francis Collins, director del l'Institut Nacional de Salut, va criticar l’informe quan declarava dimecres davant del Senat sobre el pressupost de l’agència. “El més probable és que es tracti d’un virus sorgit de manera natural, però no podem excloure la possibilitat d’algun tipus d’accident de laboratori. Per això, hem defensat molt fermament que l’OMS ha de tornar enrere i tornar-ho a investigar després de la primera fase de la seva investigació. Realment no ha satisfet ningú “, va dir Collins. “I aquest cop necessitem una recopilació d’informació realment experta i sense restriccions, que és la manera en què descobrirem realment què va passar”.

Copyright New York Times

stats